Sebastian Brandt, vardagsklädd invid en husvägg

En skitig start på Sebastians fackliga enga­gemang

Reportage

– Det handlar om solidaritet över förbundsgränserna i LO-familjen, säger Sebastian Brandt över telefon från Hotell- och restaurangfackets lokaler i Malmö.

Hur kom det sig att du hoppar in och hjälper HRF?

– Det var i samband med att vi fick ställa in alla utbildningar, kurser och arbetsplatsträffar som jag kände mig väldigt sysslolös. Samtidigt hörde jag av LO-distriktet att det var mycket varsel hos HRF, så då ställde jag frågan centralt och lokalt om jag kunde få hjälpa till, och nu är jag här sedan i går.

Sebastian Brandt.

Totalt i Malmö har HRF hittills tagit hjälp av tre förhandlare.

Förutom Sebastian Brandt från Elektrikerförbundet finns nu även hjälp från IF Metall och Livs.

– Avtalen skiljer sig såklart åt, det jag håller på med nu är arbetsbristförhandlingar. Det är mest formalisaker för att kunna hantera denna enorma börda som ligger här på HRF:s lokalavdelning, säger Sebastian Brandt.

Det är så enormt många människor som antingen blir av med jobbet.

Sebastian Brandt, VK-ledare i Malmö:
En karta över Sverige, med citat från personerna i texten.

Covid-19

Landet runt: Per­mitt­ering­ar­na ökar snabbt

Reportage

– Jag försöker företräda medlemmarna så gott det går. Det som är så tråkigt i det här är att det är så enormt många människor som antingen blir av med jobbet, eller får gå ner väldigt mycket i arbetstid.

Johan Svensson är lokalombudsman för HRF Syd. Han säger sig vara tacksam över den hjälp som kommit från övriga LO-förbund.

– Det är inte så lätt att få tag på ombudsmän som bara kan hoppa in så här, säger han och fortsätter:

– Det strömmar in ärenden, det är en sådan exceptionell situation, och hotell- och restaurang drabbas ju först i den här vågen av de åtgärder som vidtagits på grund av Corona-viruset.

Johan Svensson

Covid-19

Urban Pettersson: ”När allt ställs på sin ända”

Ledare

Johan Svensson berättar att först handlade det om rena arbetsbrist-varsel, men sedan kom de nya reglerna för korttidspermittering, och då har även sådana ärenden ramlat in.

– Men för många företag i branschen är det inte lite att göra, utan det är noll att göra. Och då är till och med halva lönekostnaderna för mycket.

Hur kom det sig att ni nu fått hjälp från andra förbund?

– Vi hade kontakt med LO, och de har tagit på sig att samordna detta. De undersöker bland de övriga förbunden om de kan hjälpa till. Vi behöver all hjälp vi kan få.

Sebastian Brandt kommer att hjälpa HRF med förhandlingar de närmaste två månaderna om inget händer som gör att situationen förändras.

Att en och samma person kan vara på plats så pass länge är positivt, menar Johan Svensson på HRF.

– Det är fantastiskt, mycket uppskattat.

Länk: Här hittar du alla artiklar om det nya coronaviruset