Från och med 26/3 gäller de nya överenskommelserna

Korttidspermittering innebär att den anställde kan få gå ner i arbetstid med 1, 2 eller 3 dagar med en reducering på lönen med 4, 6 eller 7,5 procent, samtidigt som staten går in och tar en stor del av kostnaden.

Överenskommelserna gäller från och med den 26 mars 2020.

Företag som vill använda korttidspermittering ska begära lokal förhandling med Elektrikerförbundets regionkontor.

Förhandlingen ska ske enligt en centralt överenskommen checklista, där bland annat en av punkterna är att en riskbedömning av arbetsmiljön måste göras för de som inte permitteras utifrån den nya arbetssituationen.

Sedan den 19 mars 2020 finns det även överenskommelse mellan Elektrikerförbundet och Installatörsföretagen om korttidspermittering med statligt stöd för Installationsavtalet och Larm- och Säkerhetsteknikavtalet.

Förhandlingar för fler avtalsområden är på gång.

Syftet med korttidspermittering är att den anställde ska få behålla jobbet och att företaget ska kunna växla upp sin verksamhet snabbt igen när läget vänder.

Länk: Här hittar du alla artiklar om det nya coronaviruset