Det säger Daniel Olsson, elektriker från Mörsil, några mil öster om Åre. Han fastnade i Wagos monter där den nya klämman visades för första gången, en världsnyhet om man så vill.

– Ja, jag tog flyget ned från Åre i morse. Tänkte jag var värd att gå på mässa en dag och kolla lite nyheter och ja, det här var ju helnytt, säger han.

Det är serie 2773 för EK(Q) och FK(Q)-ledare som har förnyats, förbättrats och och utökats. Den har en plattare design som gör den upp till 30 procent mindre storleksmässigt och serien har utökats till sex storlekar; 2, 3, 4, 5, 6 och 8 anslutningar där de två största är tvåradiga. 

Klämman är godkänd för 0,75 – 4 kvadrat mm enkeltråd medan flertrådig funkar i spannet 1,5 – 4 kvadrat mm. Varje koppling är fristående, du kan alltså blanda kardelstorlekar hur du vill.

Testhål för mätning på motsatt sida klämmans ingång och ett extra ”titthål” så du ser att du skalat rätt längd, 13 mm. Enkelledaren byter du enkelt medan FQ:n enligt uppgift är svårare att lossa hel; Klipp eller ta ny är rådet. 

Upp till 4 kvadrat men ändå bra mycket mindre än föregångaren. WAGO:s nya serie toppklämmor 2773 premiärvisades på mässan.

2773 ska också vara gjord så att det är enklare att ansluta kardelen, bara en ”push” så är den på plats hävdar Wago.

 – Det är så tekniktätt överallt så elektrikern behöver allt mer utrymme, säger Daniel Olsson som hoppas bredda sig på mässan vad gäller produktnyheter.

– Jag går mycket på service, både åt kommun och privatpersoner. Det blir mycket problemlösning… att kunden vill ha det på ett visst sätt och så får man lösa det. Då gäller det att ha koll på lite av varje, säger han.

Efter nyår räknar Wago med att 2773 finns på lagerhyllorna och då finns också passande hållare i olika storlekar så att klämmorna kan monteras fast, godkänt i central.

Hållarna passar för DIN-skena alternativt skruvas i underlaget.