Ny teknik och nya installationsmetoder förändrar nu spelreglerna inom elbranschen.

– Jag tror att vi står inför elteknikbranschens största förändring sedan glödlampan uppfanns. Just nu saknar vi vägledning, det finns ingen ”blå bok”, men jag tror det kan bli en kul resa.
Det säger Max Reiman, elteknikexpert på EIO. Under elmässan i Kista talade han på mässcenen om sin syn på framtiden för elinstallatörens arbete. En trendspaning, helt enkelt, där han listade tre områden som kommer att växa rejält;
– Trådlös styrning är en tydlig trend. Nästan alla villalarm är trådlösa i dag, det är bara att gå runt här på mässan och kolla.
– Men det här växer även utanför privatbostaden med trådlösa styrningar och tryckknappar. Det underlättar installationsprocessen, men samtidigt sker en förflyttning av pengar från installationstid till materialkostnader. Kanske inte billigare, men rationellare. Problemet just nu är att det finns för många standarder, säger Max Reiman.

Nästa område att växa gäller snabbkopplingssystem.
– Konstigt nog så stannade utvecklingen av efter att stickproppen kom, men nu börjar det hända en hel del.
Flera varianter har lanserats, inte minst på armatursidan där fempoliga kontaktdon med ”klickmontering” gör att armaturerna aldrig behöver öppnas. Ett exempel på det är WAGO:s kopplingssystem Linect. Men även här är standarderna är så länge för många och för olika.
– I dag har vi snabbkopplingssystem främst i fönsterbänkar och armaturer, men jag spår att vi kommer allt närmare kompletta system hela vägen från elcentralen.
– Här kommer pengarna också flyttas från installationstid mot materialkostnad, men också mer kostnader till projekteringsstadiet, säger Max Reiman.

Slutligen kommer vi också se allt mer av systemintegration, spår han.
– Tekniken flyttas allt längre ut i anläggningen. En tryckknapp i går är en rumskontrollenhet i dag.
Fler multifunktionella apparater som ”tänker” ute i anläggningen och gör eller styr fler saker helt enkelt. Ett helt nytt tänk, menar han.
– En stor utmaning för branschen för det här ”skär” rakt genom vårt område. Möjligheterna kommer att ”drabba” alla.
Men med färre installationstimmar på byggena kommer elbranschen i framtiden behöva tänka om för att behålla jobben. Mer kraft bör läggas på att säkra exempelvis service- och driftsavtal med ett större ansvar över tid på installerade anläggningar, menar Max Reiman.
Max Reiman, elteknikexpert EIO, spår en förändrad men spännande framtid för elbranschen.

Jan-Erik Johansson