• WAGOS nya toppklämma intresserade Philip Stenelaw som till kollegan Elinore Selldéns,och sin egna stora förtjusning lyckades klämma pekfingern i den. Kul vara här och det finns mycket av intresse menade båda som arbetar som servicetekniker vid landstinget i Falun. FOTO: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Markus Delsö, elektriker från Västerås, gillar att botanisera bland nya snygga apparatserier, här bland Kontakt Simons prylar. Foto: Jan-Erik Johansson

Fräck design och färg på allt från apparatserier till inbrottslarm varvat med massor av nyheter på prylsidan. Med drygt 400 utställare och över 22 000 besökare fortsätter Elfack i Göteborg att vara nordens största mässa inom elbranschen.

Två våningsplan och hela Svenska Mässans anläggning fylld med montrar och pigga försäljare är en hård dags jobb, minst.
Philip Stenelaw och Elinore Selldén, servicetekniker på Landstinget i Falun svalkade sig med en glass där WAGO visade sin stora nyhet för året; En ny variant av deras öppningsbara kopplingsklämma (se artikel intill).
– Jo, jag har använt den gamla varianten och de är bra. Fast man klämmer sig på flärpen när man fäller igen den om man inte passar sig… AJ, säger Philip Stenelaw och gör just det i samma sekund till kollegan Elinore Selldéns stora glädje.

Ett gapskratt senare konstaterar de att det finns en hel del intressant att beskåda.
– Vi hittade en kanal från Hager som verkade bra, och sen är det massor med kul apparatserier, säger Philip Stenelaw.
Just apparater av olika utförande än de gamla vanliga gillar Markus Delsö, elektriker på Elis installation i Västerås.
– Jag jobbar mycket åt privatkunder och kan man visa upp lite olika att välja mellan så blir folk jätteintresserade.
Han tittar i montern där Kontakt Simon visar sin apparatserie.
– Jag gillar designen och de har ett bra utbud. Det här med olika ramar på brytare är rätt svårsålt; visst har kunden en fondvägg så kan man sälja en, men kan du visa en hel serie som är fräck så… Och visar du två infällda vägguttag, ett smalt och ett tjockare så väljer folk alltid det smala, de vet inte att olika finns, säger han och visar ett smalt och ett standarduttag, båda infällda.
– Har hittat en smal stickpropp på mässan och med det här uttaget så bygger det inte mer än golvsockeln, du kan skjuta intill möbeln ända in mot väggen, säger han.

Elektrikern Björn Nordén från Tyringe är på mässan för att uppdatera sig. Han får ofta presentera färdiga lösningar för kunder som vill ha något fräckt.
– Det händer oerhört mycket på belysning- och styrsidan. Nu kan man ju faktiskt göra lite roliga grejor, prylarna funkar på riktigt. Det gjorde de inte för några år sedan. Men man får fortfarande passa sig; Det finns mycket skit på marknaden och du måste ha hög kvalité, säger han.
– Jag har jobbat runt 20 år med det här och som det blivit med utvecklingen så måste du vara genuint intresserad av det här för att vara en bra elektriker i dag.