• Rutabs egna stegplåt av plast häktas på stegkanten och sedan trycks underkanten upp och en fjädring låser fast plåten. Inga skruvar eller plåtkanter att vika över. Dosan går att få i flera färger. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Vägguttagen är färdigkopplade och ansluts exempelvis som här med Wago. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Lars-Erik Andersson, Carl Eriksson och Peter Gustafsson från Goodtech i Karlstad sköter elinstallationen när vårdcentralen i Kristinehamn byggs om. Här är ett kontorstak förberett för komplettering med uttagsstavar för både kraft och data samt styrd belysning via rörelse- och dagsljusdetektor. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Dosan finns med snäppfäste för de vanligaste varianterna av trådstege och kommer med dragavlastning och blindpropp. Foto: Jan-Erik Johansson

En dosa i botten och alla tänkbara kraft- och datauttag i locket. Allt fler installatörer stöter på AK2-serien som blivit en favorit i bland annat flera landsting.
– Allt passar i samma dosa så man slipper fundera på att hålla rätt på olika fabrikat.
Det säger Lars-Erik Andersson, Goodtech Karlstad och ledande montör på ett tillbygge av vårdcentralen i Kristinehamn. Här används Rutabs dosserie AK2 som är lite unik med sitt koncept. Produkten är inte ny, men har fått ett rejält uppsving under året och serien har utökas rejält. Idén är enkel: En dosa i botten och sedan finns flera varianter av vägguttag, datauttag och kontaktdon typ Wago och Wieland som sitter i locket på dosan som med blindlock blir en kopplingsdosa.
– Det är som allt annat skräp man satt upp genom åren, ha-ha. Nej, jag skojar, det funkar riktigt bra tycker jag. Gott om plats att koppla i och som här: Vi kan förbereda att antal bottnar på en träplatta och skruva upp hela plattan, säger han och visar i taket.
Vi står i ett blivande kontor där en uppskruvad platta är förberedd för uttagsstavar som ska innehålla kraft och data. Där sitter också ett Wielanduttag för belysningen, och en kopplingsdosa är förberedd för en rumsdetektor. Med rörelse- och dagsljusdetektering ska den styra 0-10V-systemet via nämnda Wielanduttag.
– Det blir ingen central enhet utan intelligensen sitter i detektorn som styr 0-10V. Varje rum lever ett eget liv, säger Lars-Erik Andersson.
Svenska Rutab är, troligtvis, unika med att ha en så stor serie med en dosa kompatibel till flera olika uttagssystem. Dosorna finns med färdiga fästen för trådstege och på Rutabs egna stegplåt av plast, dock ej färdig för ränna. Enligt Rutab själva så har sista året inneburet ett stort lyft i försäljning då flera större sjukhusbyggen anammat systemet. Produkten har några år på marknaden men börjar hitta ut på de svenska arbetsplatserna, menar man.

På minussidan då?
– Att den är stor betyder ju att den kräver en del utrymme, ibland kan det ju vara tight.
Vägguttaget bygger nio centimeter plus propp.
– Lite sladdrig också så underlaget måste vara jämnt, konstaterar Lars-Erik Andersson med kollegorna Carl Eriksson och Peter Gustafsson.
– Sen gillar inte jag snäpplock något vidare, men det är ju jag…, säger Lars-Erik Andersson som inte får medhåll av sina yngre kollegor.

Jan-Erik Johansson