Det här kan en montör ha att välja mellan när det gäller kabel typ EKLK:

  • EQLQ Easy. Tidigt ute av de större aktörerna i Sverige var NEXAN med sin variant kallad EQLQ Easy. Smalare och utan fyllnadsmassa mellan ledare och ytterhölje. Ytterhölje och mantel sitter dessutom ihop vilket ger mindre skräp.
  • EQLQ Handy. REKA följde upp, men kallar sin kabel för EQLQ Handy. Skiljer sig mot föregångaren gällande tvinningen och formen på biledaren samt att ledarna har en extra plastfolie runt sig.
  • EQLQ Plus. Variant från DRAKA med en kabel kallad EQLQ Plus där biledaren var otvinnad, men enligt många gjorde det kabeln extremt lättskalad i stället. I övrigt lik de båda andra.
  • EXLQ X-tra. Senast i raden är Ericsson som är först ut med EXLQ X-tra. X i stället för Q innebär ett tvärbundet polyetenmaterial, den så kallade PEX-isoleringen, som är tåligare och starkare och har bättre värmebeständighet. Biledaren hårt tvinnad färdig för WAGO är ett försäljningsargument. Ericsson har också en EQLQ-kabel, men den här nya väntas ta över i stället.

Förutom namnskillnaderna och varianter innanför ytterhöljet så finns det många olika åsikter om hur kablarna fungerar rent praktiskt; Hur ”platta” eller ”skrynkliga” de blir när man böjer dem, hur lättskalade de är och vilka förpackningar de säljs i.

En smaksak för proffsen, det vill säga installatörerna att prova sig fram till.

Fotnot: Det finns fler kabeltillverkare på marknaden, det här är ett urval av de större aktörerna.