Du har fått väldigt många nomineringar, vad känner du inför stödet?

– Det gör att det här är inte är mitt val, på något sätt, utan att i och med att jag har fått så starkt stöd så måste jag ha respekt för det. Då får man ställa upp.

Vad anser du vara förbundets viktigaste fråga?

– Jag har uppfattat att de som nominerat mig, och vill att jag ska ställa upp, önskar att man återigen, och ännu tydligare, vill sätta kollektivavtalet i centrum. Att det är själva grunden för vår verksamhet. Det jobbet ska vi göra först. Men i slutändan är det beslut som ska fattas i våra demokratiska församlingar.

Vad har du för tankar om den senaste tidens händelser i förbundet?

– Jag kan inte se att det finns några vinnare här, utan det är bara väldigt tråkigt. Vi har hamnat i ett läge där jag inte riktigt känner mig hemma i det svenska Elektrikerförbundet. Att ordföranden har fått gå har hänt tidigare, det är inget nytt, men då har alltid diskussionen skett internt, man har aldrig blandat in media, på så sätt som hänt nu. Det har varit jobbigt för mig att man har varit beredd att ta till så mycket grövre artilleri för att få som man vill, istället för att försöka hitta en linje tillsammans. 

Hur vill du ena förbundet?

– Jag har flera tankar och några konkreta idéer. Främst måste vi träffas och ta ett nytt handslag i hela landet. Vi behöver även prata om att respektera fattade beslut.

– Därutöver funderar jag över nya arbetssätt, men det får jag återkomma till senare om jag blir vald.

Vad händer om du inte blir vald?

– Som jag tänker just nu så kan jag inte hoppa från plats till plats. Då får jag ställa min plats till förfogande och återgå till att vara ombudsman. Vad som händer i framtiden vet jag inte.

Fakta: Urban Pettersson

Ålder: 52 år

Bor: Åkersberga

Bakgrund: Första elektrikerjobbet var 1984 på Siemens montage i Stockholm. Första fackliga uppdraget var lärlingsombud något år senare, även det på Siemens. Arbetat på förbundskontoret sedan 2003. Sedan 2015 förhandlingschef på Elektrikerförbundet.

Varför elektriker? Egentligen ville jag bli målare, men det tyckte inte morsan att jag skulle bli. Hon tyckte att det var för farligt. Så då blev jag elektriker istället och det är jag väldigt tacksam över. 

Aktuell: Kandiderar till förbundsordförande för Elektrikerförbundet.

Länk: Här kan du hitta alla tidigare artiklar, intervjuer och debattexter som handlar om Jonas Wallins avgång och valet av ny förbundsordförande.