Efter samtal med ledande montören Kalle Holm på Köpings Elektriska åkte jag ut på en arbetsplatsbesök i Örebro. Närmare bestämt Slussparken bakom Örebros Universitets Sjukhus (USÖ), där Kalle och Erik Karlsson är med och bygger seniorboende med inflyttning nu i maj. 

Tidsplanen är pressad, som det oftast är och visst har har de stöt på problem och brister ifrån sin egen arbetsledning.

Men genom en god dialog och ett öppet sinne för att komma överens har killarna lyckats driva projektet med gott resultat.

LÄS ÄVEN: Numer är det självklart med ackord för Benjamin och Dennis

Jag träffade dem för första gången för ca 3 år sen. Jag blev inbjuden till företaget på initiativ av en annan kollega till dem, Linus Söderqvist, för att hålla i en Ackordcirkel.

Företaget ville uppmuntra sina anställda att arbeta mer rationellt och erbjöd de montörer som var intresserade att få lära sig om Ackord under arbetstid.

Det blev 3 träffar från 13:00-16:00, med löfte från mig om att de som börjar mäta får stöd och hjälp under hela resans gång tills sedeln är inlämnad. Flera av deltagarna blev intresserade, Kalle och Erik var bland dem.

Det har inte alltid varit lätt, men med facit i hand kan man konstatera att sen dess har de höjt sina löner avsevärt. Men inte nog med det, så är de också delaktiga i att hjälpa sina kamrater i ackordfrågor och uppmuntra nya att komma igång.

Företaget har en stor bredd inom elinstallationer, de bygger styrskåp är på industri, ROT och nybyggnation.

Som skapar nya utmaningar när man vill mäta på Ackord, men numera är det inget hinder.

LÄS ÄVEN: Nu kommer den nya ackordslistan

Prestationslönesystemet Ackord är bundet till vår Installationsavtal. Den ser till att genom god planering och en öppen dialog med arbetsgivaren skapa bättre arbetsmiljö och högre lön för oss elektriker, men även driva våra elföretag med vinst.

Vi behöver bli fler som kommer igång, men vi behöver framför allt hjälpa de som har börjat.

Med vänlig hälsning

Andras Molnar,
Ackord/Studieansvarig VK 9

  • Här diskuterar vi hur man prissätter brandvarnaren som har en inbyggd rörelsevakt.(Kalle Holm t.v. Erik Karlsson t.h.)