• Andras Molnar, ackorduppsökare i VK9. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl, Assemblin Eskilstuna och Andras Molnar, ackorduppsökare VK9. Foto: Anna Norling

  • Dennis Garpestål och Benjamin Riedl, Assemblin Eskilstuna. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl och Dennis Garpestål, Assemblin Eskilstuna. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl och Dennis Garpestål, Assemblin Eskilstuna. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl. Foto: Anna Norling

  • Andras Molnar, Benjamin Riedl och Dennis Garpestål. Foto: Anna Norling

  • Andras Molnar, Benjamin Riedl och Dennis Garpestål. Foto: Anna Norling

2019-01-03

De är ganska nya på det här med att mäta sina jobb på ackord. Men nu känner Benjamin Riedl och Dennis Garpestål att ackord är en självklarhet i varje stort projekt.

– Ni var lite svårflirtade, säger Andras Molnar, ackordsuppsökare i vk 9.

– Vi blev taggade, men vi visste ju inte alls vad det innebar, säger Benjamin Riedl.

Det började med en kurs på Birka-båten. Benjamin Riedl hade blivit ditskickad av sin arbetsledare för att gå en ledande montör-utbildning. Väl på plats handlade en stor del av kursen om ackord. Det var komplicerat och krångligt. Benjamin kände sig oförberedd.

Men väl hemma började tankarna gro. Det var ingen av kollegorna på Assemblin Eskilstuna som arbetade på ackord. Men Benjamin ville veta mer.

– Fast det verkade så avancerat och svårt, säger han när vi träffas på Jula i Eskilstuna där han och kollegan Dennis Garpestål gör ett mindre jobb med att byta butikens armaturer.

LÄS ÄVEN: Nu kommer den nya ackordslistan

Benjamin fick inte ackordet ur tankarna. Han började tjata på kollegan Dennis att de skulle börja mäta sina jobb. Så till slut gick de en ackordcirkel på ABF tillsammans.

– Egentligen hade vi väl lessnat efter att några byggen hade varit dåligt räknade på, samtidigt som vi tyckte att vi hade jobbat så himla bra, säger Benjamin.

– Det handlade dels om att det vore kul att kanske få mer pengar, men det handlade även om att man vill få kvitto på att man verkligen har gjort den insats som man känner att man har gjort, tillägger Dennis.

Efter kursen mätte de sitt första jobb. Det var ett radhusområde i Torshälla utanför Eskilstuna. Det gick över förväntan.

– När vi fick problem ringde vi Andras, säger Benjamin.

Andras är Andras Molnar, ackorduppsökare i VK9. Han har stöttat Benjamin och Dennis under hela processen.

LÄS ÄVEN: Ny tågdepå i Eskilstuna: ”Klart vi mäter det här”

Nu har Benjamin och Dennis mätt tre jobb. Två radhusbyggen och så det senaste: tågdepån i Eskilstuna. Ett jättejobb, såväl storleksmässigt som manskapsmässigt. Totalt var 24 montörer inblandade.

Tidlistan var på närmare 10 000 timmar. Listan utsågs till en av förbundets två vinnare i november månads ackordtävling.

– Ni gjorde ett kanonjobb, säger Andras Molnar.

– Grejen är den att det kanske var jag som fick idén och var den som ville genomföra det här med ackord, men det är jobbigt och svårt att genomföra det själv när man är ny på det. Så det var tur att jag tjatade så mycket på Dennis att han började haka på, säger Benjamin Riedl.

– Vi har jobbat så tajt så länge, så det föll sig naturligt att vi gjorde det tillsammans, säger Dennis Garpestål.

Har ni några tips till elektriker som inte tidigare arbetat på ackord men gärna vill testa?

– Prata med facket, gå kurs, lär dig, säger Benjamin Riedl.

Han berättar att Andras varit ett stort stöd under arbetet.

– Nu under det senaste bygget hade vi bland annat 16 meter långa armaturer. Vi visste inte hur vi skulle mäta dem. Andras kom ut och bjöd på mackor och kollade på bygget, och så gjorde vi ett armaturrecept och fick det så ärligt som möjligt. Vi fick även veta hur man gör en lokal anmärkning i ett projekt.

– Vi skrev ned frågor under bygget, sedan bollade vi det vi undrade över med Andras och arbetsledaren, förklarar Dennis.

Benjamin och Dennis säger att de har en bra kommunikation med sin arbetsledning. Ledningen är med på att jobben numer mäts.

– Vi är som ett lag. Men det är inte alla som har det så. Jag har kompisar som möter jättemycket motstånd när de försöker dra i gång ackord, berättar Benjamin.

LÄS ÄVEN: Här kan ett felaktigt bryt vara livsavgörande

Men på Assemblin Eskilstuna har motståndet mot ackord försvunnit. Flera av Benjamin och Dennis kollegor har gått ackordscirklar. Och de tjänar på det. För Benjamin och Dennis har ackordet inneburit omkring 10 000 kronor extra i lönepåslag varje månad.

Nu känner Benjamin Riedl att han kan tänka sig att hjälpa andra. Bli en till Andras, en ackorduppsökare.

– Du har gått från att ”vad sjutton är ackord” till att du arbetar med det och nu att du vill ge tillbaka genom att göra arbetsplatsbesök. Det är otroligt viktigt att det finns människor som tar sig tid och hjälper till och stöttar, säger Andras.

– Det behövs fler personer som dig Andras, konstaterar Benjamin Riedl, och är samtidigt inte rädd för att rikta kritik mot förbundet:

– Helt ärligt om man ska försöka prata med en ombudsman så kan det hända att man kastas runt bland växlar och grejer, jag tycker inte alltid att man får svar, man får kriga. Men Andras svarar. Det behövs folk som Andras som är ute på byggena och ser hur det ser ut här ute.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.