• Andras Molnar, ackorduppsökare i VK9. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl, Assemblin Eskilstuna och Andras Molnar, ackorduppsökare VK9. Foto: Anna Norling

  • Dennis Garpestål och Benjamin Riedl, Assemblin Eskilstuna. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl och Dennis Garpestål, Assemblin Eskilstuna. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl och Dennis Garpestål, Assemblin Eskilstuna. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl. Foto: Anna Norling

  • Andras Molnar, Benjamin Riedl och Dennis Garpestål. Foto: Anna Norling

  • Andras Molnar, Benjamin Riedl och Dennis Garpestål. Foto: Anna Norling

2019-01-03

De är ganska nya på det här med att mäta sina jobb på ackord. Men nu känner Benjamin Riedl och Dennis Garpestål att ackord är en självklarhet i varje stort projekt.

– Ni var lite svårflirtade, säger Andras Molnar, ackordsuppsökare i vk 9.

– Vi blev taggade, men vi visste ju inte alls vad det innebar, säger Benjamin Riedl.

Det började med en kurs på Birka-båten. Benjamin Riedl hade blivit ditskickad av sin arbetsledare för att gå en ledande montör-utbildning. Väl på plats handlade en stor del av kursen om ackord. Det var komplicerat och krångligt. Benjamin kände sig oförberedd.

Men väl hemma började tankarna gro. Det var ingen av kollegorna på Assemblin Eskilstuna som arbetade på ackord. Men Benjamin ville veta mer.

– Fast det verkade så avancerat och svårt, säger han när vi träffas på Jula i Eskilstuna där han och kollegan Dennis Garpestål gör ett mindre jobb med att byta butikens armaturer.

LÄS ÄVEN: Nu kommer den nya ackordslistan

Benjamin fick inte ackordet ur tankarna. Han började tjata på kollegan Dennis att de skulle börja mäta sina jobb. Så till slut gick de en ackordcirkel på ABF tillsammans.

– Egentligen hade vi väl lessnat efter att några byggen hade varit dåligt räknade på, samtidigt som vi tyckte att vi hade jobbat så himla bra, säger Benjamin.

– Det handlade dels om att det vore kul att kanske få mer pengar, men det handlade även om att man vill få kvitto på att man verkligen har gjort den insats som man känner att man har gjort, tillägger Dennis.

Efter kursen mätte de sitt första jobb. Det var ett radhusområde i Torshälla utanför Eskilstuna. Det gick över förväntan.

– När vi fick problem ringde vi Andras, säger Benjamin.

Andras är Andras Molnar, ackorduppsökare i VK9. Han har stöttat Benjamin och Dennis under hela processen.

LÄS ÄVEN: Ny tågdepå i Eskilstuna: ”Klart vi mäter det här”

Nu har Benjamin och Dennis mätt tre jobb. Två radhusbyggen och så det senaste: tågdepån i Eskilstuna. Ett jättejobb, såväl storleksmässigt som manskapsmässigt. Totalt var 24 montörer inblandade.

Tidlistan var på närmare 10 000 timmar. Listan utsågs till en av förbundets två vinnare i november månads ackordtävling.

– Ni gjorde ett kanonjobb, säger Andras Molnar.

– Grejen är den att det kanske var jag som fick idén och var den som ville genomföra det här med ackord, men det är jobbigt och svårt att genomföra det själv när man är ny på det. Så det var tur att jag tjatade så mycket på Dennis att han började haka på, säger Benjamin Riedl.

– Vi har jobbat så tajt så länge, så det föll sig naturligt att vi gjorde det tillsammans, säger Dennis Garpestål.

Har ni några tips till elektriker som inte tidigare arbetat på ackord men gärna vill testa?

– Prata med facket, gå kurs, lär dig, säger Benjamin Riedl.

Han berättar att Andras varit ett stort stöd under arbetet.

– Nu under det senaste bygget hade vi bland annat 16 meter långa armaturer. Vi visste inte hur vi skulle mäta dem. Andras kom ut och bjöd på mackor och kollade på bygget, och så gjorde vi ett armaturrecept och fick det så ärligt som möjligt. Vi fick även veta hur man gör en lokal anmärkning i ett projekt.

– Vi skrev ned frågor under bygget, sedan bollade vi det vi undrade över med Andras och arbetsledaren, förklarar Dennis.

Benjamin och Dennis säger att de har en bra kommunikation med sin arbetsledning. Ledningen är med på att jobben numer mäts.

– Vi är som ett lag. Men det är inte alla som har det så. Jag har kompisar som möter jättemycket motstånd när de försöker dra i gång ackord, berättar Benjamin.

LÄS ÄVEN: Här kan ett felaktigt bryt vara livsavgörande

Men på Assemblin Eskilstuna har motståndet mot ackord försvunnit. Flera av Benjamin och Dennis kollegor har gått ackordscirklar. Och de tjänar på det. För Benjamin och Dennis har ackordet inneburit omkring 10 000 kronor extra i lönepåslag varje månad.

Nu känner Benjamin Riedl att han kan tänka sig att hjälpa andra. Bli en till Andras, en ackorduppsökare.

– Du har gått från att ”vad sjutton är ackord” till att du arbetar med det och nu att du vill ge tillbaka genom att göra arbetsplatsbesök. Det är otroligt viktigt att det finns människor som tar sig tid och hjälper till och stöttar, säger Andras.

– Det behövs fler personer som dig Andras, konstaterar Benjamin Riedl, och är samtidigt inte rädd för att rikta kritik mot förbundet:

– Helt ärligt om man ska försöka prata med en ombudsman så kan det hända att man kastas runt bland växlar och grejer, jag tycker inte alltid att man får svar, man får kriga. Men Andras svarar. Det behövs folk som Andras som är ute på byggena och ser hur det ser ut här ute.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.