• Andras Molnar, ackorduppsökare i VK9. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl, Assemblin Eskilstuna och Andras Molnar, ackorduppsökare VK9. Foto: Anna Norling

  • Dennis Garpestål och Benjamin Riedl, Assemblin Eskilstuna. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl och Dennis Garpestål, Assemblin Eskilstuna. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl och Dennis Garpestål, Assemblin Eskilstuna. Foto: Anna Norling

  • Benjamin Riedl. Foto: Anna Norling

  • Andras Molnar, Benjamin Riedl och Dennis Garpestål. Foto: Anna Norling

  • Andras Molnar, Benjamin Riedl och Dennis Garpestål. Foto: Anna Norling

2019-01-03

De är ganska nya på det här med att mäta sina jobb på ackord. Men nu känner Benjamin Riedl och Dennis Garpestål att ackord är en självklarhet i varje stort projekt.

– Ni var lite svårflirtade, säger Andras Molnar, ackordsuppsökare i vk 9.

– Vi blev taggade, men vi visste ju inte alls vad det innebar, säger Benjamin Riedl.

Det började med en kurs på Birka-båten. Benjamin Riedl hade blivit ditskickad av sin arbetsledare för att gå en ledande montör-utbildning. Väl på plats handlade en stor del av kursen om ackord. Det var komplicerat och krångligt. Benjamin kände sig oförberedd.

Men väl hemma började tankarna gro. Det var ingen av kollegorna på Assemblin Eskilstuna som arbetade på ackord. Men Benjamin ville veta mer.

– Fast det verkade så avancerat och svårt, säger han när vi träffas på Jula i Eskilstuna där han och kollegan Dennis Garpestål gör ett mindre jobb med att byta butikens armaturer.

LÄS ÄVEN: Nu kommer den nya ackordslistan

Benjamin fick inte ackordet ur tankarna. Han började tjata på kollegan Dennis att de skulle börja mäta sina jobb. Så till slut gick de en ackordcirkel på ABF tillsammans.

– Egentligen hade vi väl lessnat efter att några byggen hade varit dåligt räknade på, samtidigt som vi tyckte att vi hade jobbat så himla bra, säger Benjamin.

– Det handlade dels om att det vore kul att kanske få mer pengar, men det handlade även om att man vill få kvitto på att man verkligen har gjort den insats som man känner att man har gjort, tillägger Dennis.

Efter kursen mätte de sitt första jobb. Det var ett radhusområde i Torshälla utanför Eskilstuna. Det gick över förväntan.

– När vi fick problem ringde vi Andras, säger Benjamin.

Andras är Andras Molnar, ackorduppsökare i VK9. Han har stöttat Benjamin och Dennis under hela processen.

LÄS ÄVEN: Ny tågdepå i Eskilstuna: ”Klart vi mäter det här”

Nu har Benjamin och Dennis mätt tre jobb. Två radhusbyggen och så det senaste: tågdepån i Eskilstuna. Ett jättejobb, såväl storleksmässigt som manskapsmässigt. Totalt var 24 montörer inblandade.

Tidlistan var på närmare 10 000 timmar. Listan utsågs till en av förbundets två vinnare i november månads ackordtävling.

– Ni gjorde ett kanonjobb, säger Andras Molnar.

– Grejen är den att det kanske var jag som fick idén och var den som ville genomföra det här med ackord, men det är jobbigt och svårt att genomföra det själv när man är ny på det. Så det var tur att jag tjatade så mycket på Dennis att han började haka på, säger Benjamin Riedl.

– Vi har jobbat så tajt så länge, så det föll sig naturligt att vi gjorde det tillsammans, säger Dennis Garpestål.

Har ni några tips till elektriker som inte tidigare arbetat på ackord men gärna vill testa?

– Prata med facket, gå kurs, lär dig, säger Benjamin Riedl.

Han berättar att Andras varit ett stort stöd under arbetet.

– Nu under det senaste bygget hade vi bland annat 16 meter långa armaturer. Vi visste inte hur vi skulle mäta dem. Andras kom ut och bjöd på mackor och kollade på bygget, och så gjorde vi ett armaturrecept och fick det så ärligt som möjligt. Vi fick även veta hur man gör en lokal anmärkning i ett projekt.

– Vi skrev ned frågor under bygget, sedan bollade vi det vi undrade över med Andras och arbetsledaren, förklarar Dennis.

Benjamin och Dennis säger att de har en bra kommunikation med sin arbetsledning. Ledningen är med på att jobben numer mäts.

– Vi är som ett lag. Men det är inte alla som har det så. Jag har kompisar som möter jättemycket motstånd när de försöker dra i gång ackord, berättar Benjamin.

LÄS ÄVEN: Här kan ett felaktigt bryt vara livsavgörande

Men på Assemblin Eskilstuna har motståndet mot ackord försvunnit. Flera av Benjamin och Dennis kollegor har gått ackordscirklar. Och de tjänar på det. För Benjamin och Dennis har ackordet inneburit omkring 10 000 kronor extra i lönepåslag varje månad.

Nu känner Benjamin Riedl att han kan tänka sig att hjälpa andra. Bli en till Andras, en ackorduppsökare.

– Du har gått från att ”vad sjutton är ackord” till att du arbetar med det och nu att du vill ge tillbaka genom att göra arbetsplatsbesök. Det är otroligt viktigt att det finns människor som tar sig tid och hjälper till och stöttar, säger Andras.

– Det behövs fler personer som dig Andras, konstaterar Benjamin Riedl, och är samtidigt inte rädd för att rikta kritik mot förbundet:

– Helt ärligt om man ska försöka prata med en ombudsman så kan det hända att man kastas runt bland växlar och grejer, jag tycker inte alltid att man får svar, man får kriga. Men Andras svarar. Det behövs folk som Andras som är ute på byggena och ser hur det ser ut här ute.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.