• Tomas Jansson, ansvarig för ackord på Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Tomas Jansson, ansvarig för ackord på Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

2019-01-03

Efter flera år av förhandlingar och utredningsarbete är den äntligen klar. Den nya ackordstidslistan 2019. De viktigaste förändringarna handlar om att fördelningstiden förtydligats samt att sådant som åskledare, potentialutjämning och multimediacentraler har tidsatts.

– Mycket handlar om att värdesäkra ackordstidslistan för kommande generationer, säger Tomas Jansson, ansvarig för ackord på Elektrikerförbundet.

Under förbundsmötet i maj 2018 sattes målet att 20 procent av alla medlemmar på Installationsavtalet ska ingå i ackordssystemet år 2022. I dag ingår ungefär 15 procent av medlemmarna på Installationsavtalet i de ackordstidlistor som lämnas in.

Men de som drar nytta av systemet är många fler.

– Till exempel förhandlas andra ersättningar utifrån lönenivån i ackordsystemet, säger Tomas Jansson.

Tomas Jansson berättar att parterna har förhandlat om den nya ackordstidlistan sedan 2014.

– Det har funnits en massa punkter som varit föråldrade och använts på felaktigt sätt. Ett exempel är att multimediacentraler inte varit tidsatt tidigare.

LÄS ÄVEN: Ackordswebben klar att använda

Den tidigare ackordstidlistan är från 2010, och mycket har hänt sedan dess. Inte minst vad gäller teknikutvecklingen.

Listan är moderniserad på så sätt att nu är inte sådant som montering av vägguttag och strömbrytare tidsatt var för sig, i stället kommer vägguttag och strömbrytare tidsättas efter antal inkopplingar.

– Det gör att den delen av listan kommer att hålla längre, oavsett hur materialutvecklingen går. I dag är det till exempel inte helt ovanligt att man limmar upp en strömbrytare, och därmed radiostyr enheter. Det kommer vi att täcka in i den nya listan. Även sådant som rörelsevakter täcks in. Inte heller det har varit tidssatt tidigare.

Ackordstidlistan bygger ursprungligen från tidsstudier i början av 1970-talet. Den första ackordstidlistan trycktes 1989. Sedan dess har listan utvecklats allt mer. Men det har funnits ackordslistor sedan förbundet bildades, den första var en ringledningslista för Stockholm 1886. Fram till 1989 var listan baserad på kronor och ören.

För att modernisera listan inför 2020-talet har förbundet varit ute och besökt arbetsplatser. För att tidssätta nya moment, som multimediacentraler, har förbundet tagit medlemmarna till hjälp.

– Vi har tittat på vad som ingått i centralen, som antal inkopplingar. ”Hur lång tid tar det? Hur krångligt montage är det här?”

LÄS ÄVEN: Han fick upp ögonen för ackorden – nu hjälper David andra att nöja lönen

Har ni tagit höjd för utvecklingen?

– Ja, det tror vi, Men det här är ett ständigt pågående arbete. Nu funderar vi till exempel på sådant som billaddare, som vi vet kommer att komma. Vi slutar inte med det här i och med att en ny lista är tryckt, utan vi fortsätter utvecklingsarbetet.

I arbetet med ackordstidlistan har förbundets ackordskommitté, där förtroendevalda från hela landet ingår, varit en viktig del, ”vårt öra mot marken”, som Tomas Jansson beskriver kommittén som.

I den nya listan finns även miljömedvetenhet inlagt. Det var något som efterfrågades av arbetsgivarna, för att minska materialåtgången. Den nya listan ska även vara ett sätt att sänka trösklarna in i ackordsystemet: det ska bli enklare att mäta jobben.

– Vi har bland annat förändrat i fördelningstiden. Det ska bli tydligare vad som ingår. Nu kommer kontinuitetstest att ingå. Det är något som har varit en konfliktyta gentemot arbetsgivaren, och vår målsättning är att minska konfliktytorna. Det har även varit slumpen som tidigare avgjort om ackordslaget fått betalt för kontinuitetstestet. Nu får alla betalt för det utifrån att det ligger i fördelningstiden.

Varför tror du det finns ett motstånd mot att använda ackord?

– Jag tror det handlar om myter. Sådant som att ackord kan leda till många konflikter, men det menar jag är en myt. Det är klart att det finns en risk för konflikter, men det beror på okunskap, från såväl arbetsgivare som från arbetslaget. Med ackord får du bättre kontroll, du bestämmer över din arbetsdag.

Behövs det fler ackordsuppsökare?

– Absolut, det vore väldigt välkommet, för det är på arbetsplatserna vi gör skillnad


Ackordstidlistan 2019

Gäller arbeten som är påbörjade från 1 januari 2019. Varje medlem som arbetar under installationsavtalet får en tidlista i brevlådan.

Även ackordswebben och ackordsstödet uppdateras.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.