• Tomas Jansson, ansvarig för ackord på Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Tomas Jansson, ansvarig för ackord på Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

2019-01-03

Efter flera år av förhandlingar och utredningsarbete är den äntligen klar. Den nya ackordstidslistan 2019. De viktigaste förändringarna handlar om att fördelningstiden förtydligats samt att sådant som åskledare, potentialutjämning och multimediacentraler har tidsatts.

– Mycket handlar om att värdesäkra ackordstidslistan för kommande generationer, säger Tomas Jansson, ansvarig för ackord på Elektrikerförbundet.

Under förbundsmötet i maj 2018 sattes målet att 20 procent av alla medlemmar på Installationsavtalet ska ingå i ackordssystemet år 2022. I dag ingår ungefär 15 procent av medlemmarna på Installationsavtalet i de ackordstidlistor som lämnas in.

Men de som drar nytta av systemet är många fler.

– Till exempel förhandlas andra ersättningar utifrån lönenivån i ackordsystemet, säger Tomas Jansson.

Tomas Jansson berättar att parterna har förhandlat om den nya ackordstidlistan sedan 2014.

– Det har funnits en massa punkter som varit föråldrade och använts på felaktigt sätt. Ett exempel är att multimediacentraler inte varit tidsatt tidigare.

LÄS ÄVEN: Ackordswebben klar att använda

Den tidigare ackordstidlistan är från 2010, och mycket har hänt sedan dess. Inte minst vad gäller teknikutvecklingen.

Listan är moderniserad på så sätt att nu är inte sådant som montering av vägguttag och strömbrytare tidsatt var för sig, i stället kommer vägguttag och strömbrytare tidsättas efter antal inkopplingar.

– Det gör att den delen av listan kommer att hålla längre, oavsett hur materialutvecklingen går. I dag är det till exempel inte helt ovanligt att man limmar upp en strömbrytare, och därmed radiostyr enheter. Det kommer vi att täcka in i den nya listan. Även sådant som rörelsevakter täcks in. Inte heller det har varit tidssatt tidigare.

Ackordstidlistan bygger ursprungligen från tidsstudier i början av 1970-talet. Den första ackordstidlistan trycktes 1989. Sedan dess har listan utvecklats allt mer. Men det har funnits ackordslistor sedan förbundet bildades, den första var en ringledningslista för Stockholm 1886. Fram till 1989 var listan baserad på kronor och ören.

För att modernisera listan inför 2020-talet har förbundet varit ute och besökt arbetsplatser. För att tidssätta nya moment, som multimediacentraler, har förbundet tagit medlemmarna till hjälp.

– Vi har tittat på vad som ingått i centralen, som antal inkopplingar. ”Hur lång tid tar det? Hur krångligt montage är det här?”

LÄS ÄVEN: Han fick upp ögonen för ackorden – nu hjälper David andra att nöja lönen

Har ni tagit höjd för utvecklingen?

– Ja, det tror vi, Men det här är ett ständigt pågående arbete. Nu funderar vi till exempel på sådant som billaddare, som vi vet kommer att komma. Vi slutar inte med det här i och med att en ny lista är tryckt, utan vi fortsätter utvecklingsarbetet.

I arbetet med ackordstidlistan har förbundets ackordskommitté, där förtroendevalda från hela landet ingår, varit en viktig del, ”vårt öra mot marken”, som Tomas Jansson beskriver kommittén som.

I den nya listan finns även miljömedvetenhet inlagt. Det var något som efterfrågades av arbetsgivarna, för att minska materialåtgången. Den nya listan ska även vara ett sätt att sänka trösklarna in i ackordsystemet: det ska bli enklare att mäta jobben.

– Vi har bland annat förändrat i fördelningstiden. Det ska bli tydligare vad som ingår. Nu kommer kontinuitetstest att ingå. Det är något som har varit en konfliktyta gentemot arbetsgivaren, och vår målsättning är att minska konfliktytorna. Det har även varit slumpen som tidigare avgjort om ackordslaget fått betalt för kontinuitetstestet. Nu får alla betalt för det utifrån att det ligger i fördelningstiden.

Varför tror du det finns ett motstånd mot att använda ackord?

– Jag tror det handlar om myter. Sådant som att ackord kan leda till många konflikter, men det menar jag är en myt. Det är klart att det finns en risk för konflikter, men det beror på okunskap, från såväl arbetsgivare som från arbetslaget. Med ackord får du bättre kontroll, du bestämmer över din arbetsdag.

Behövs det fler ackordsuppsökare?

– Absolut, det vore väldigt välkommet, för det är på arbetsplatserna vi gör skillnad


Ackordstidlistan 2019

Gäller arbeten som är påbörjade från 1 januari 2019. Varje medlem som arbetar under installationsavtalet får en tidlista i brevlådan.

Även ackordswebben och ackordsstödet uppdateras.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.

Elektrikermedlemmar kritiska mot strejkrättsförslag

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade. De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

Man död efter arbetsplatsolycka – fick virke över sig

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att virke rasade över honom på en byggarbetsplats i Karlskoga. Detta är den trettonde dödliga arbetsplatsolyckan som inträffar i år. Det var vid lunchtid på onsdagen som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Karlskoga. Mannen skulle lossa lasten från flaket på en bil när något gick fel.