Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key.

– Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Amerikanska verktygsjätten Milwaukee växer i Sverige och de är långt framme när det gäller uppkoppling av maskiner. Flera maskiner har utrustats med systemet One-Key som gör att du kan ställa och styra funktioner via en app.

En liten puck med ett chip i maskinen sköter kommunikationen. Tjänsten är molnbaserad och du kan ställa olika styrkor på vridmoment, hastigheter, mjuk- eller snabbstarter och en hel del annat beroende på vilken maskin det gäller. Du anpassar maskinen efter dig eller jobbet du ska utföra.

– Har du en mutterdragare kan du ställa och skifta styrkan i vridmomenten så att du vet hur hårt du drar åt.

Det går att ställa in och snabbt skifta mellan fyra olika inställningar. All form av statistik, serviceintervall och batteritid går förstås att få ut. Men systemet innehåller också en Tool-track funktion som gör att om du registrerar det så kan du se var verktyget är någonstans.

– Kommer det i närheten av en app så registreras det och jag kan se var den var senast sedd. Är den då stulen så kan jag gå in och göra den obrukbar, låsa den, säger Kristofer Karlsson.

Systemet är globalt och bygger på att maskinen måste komma i närheten av en annan Milwaukee-app som kan snappa upp signalen. Räckvidden är cirka 100 meter.

Direkt går då en push-notis till din telefon om var din maskin senast befann sig. Du kan också dölja din maskin för andra så att ingen med app kan gå omkring och ”leta” maskiner.

Tjänsten är gratis och för den med många maskiner kan det ju vara smidigt att hålla koll på var de är.

– Vi tror på det här och tjänsten utvecklas hela tiden. En framtidsvision skulle ju kunna vara att maskinerna ställs att bara fungera inom ett visst område, en byggarbetsplats. Om de kommer utanför så slocknar de, funderar Kristofer Karlsson.

Det ska tilläggas att flera verktygsmärken har liknande system olika långt framskridna.

  • Den här kabelsaxen går att fjärrstyra med appen. Du bör förstås veta om det är strömlöst innan du ger dig på att klippa, men funktionen finns där och kan nyttjas om det skulle finnas en svårlöst osäkerhet. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kristofer Karlsson på Milwaukee. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Flera olika funktioner går att ställa via appen och när maskinen väl är uppkopplad kan den spåras och göras obrukbar efter exempelvis en stöld. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En sådan här spårningspuck ingår i One-Key systemet och kan fästas på stegar, läggas i verktygslådan eller vad du nu vill hålla koll på. Via appen ser du var den befinner sig. Foto: Jan-Erik Johansson