Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Det har nu gått en sådär 37 år sedan som jag fick knacka den första kulosnarten på en spånskiva på ellinjen vid Nobelgymnasiet i Karlstad. I denna tid påbörjades Rotprogrammen, skyddsskoöverenskommelsen träffades och den gamla tjärtråden rycktes ur rören.

Om ytterligare 37 år är vi framme vid 2055. Man kan undra hur elyrket har förändrats då? Har robotar tagit över vårt arbete?, bygger vi färdigbyggda modulhus som levereras självförsörjande av solen o de fyra elementens energi?

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Går vi kanske klädda i vita teknikerkläder med integrerade verktyg, jobbar vi då på ackord och har skyhöga månadslöner eller har alla en liten egen förarlös elbil som vi tuffar runt med i jakten på några timmars dåligt avlönade jobb, eller ja hur blir det….?

Många har gett sig på att spå framtiden. Nostradamus beskrev förtjänstfullt om alla katastrofer, Jules Verne om otroliga tekniska landvinningar och Aristoteles för 2300 år sedan att det viktigaste målet människan har är att tänka.

Detta torde kanske fler anamma då tyvärr en hel del lämnar över tankeverksamheten till andra, och på något sätt redan har blivit robotar.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

För att veta vad som händer framåt behöver vi veta vad som hänt bakåt, kunna bearbeta rättvis statistik, tolka prognoser och göra adekvata antaganden. Detta blandat tillsammans med en del tur och talang så bildar allt detta någon form av tro på framtiden.

Ja, ungefär som när man lämnar in en V75 rad eller stryktipset – fast några mer parametrar.

Så hur blir då framtiden för en elektriker?

Ja vi får då ställa några frågor till oss, ex vilka produkter vill elbranschens kunder ha 2055? Hur långt kommer ny teknik att ha nått? Är det algoritmer som kommer styra vilka armaturer och vilket ljus som folk vill ha? Kommer elbranschens företag att satsa stort på kompetensutveckling och bättre arbetsvillkor? Och säkert ett par tusen till frågor.

Här är några av mina spåtips till 2055:

Eftersom vi då är lite drygt 12 miljoner människor så lär ju de behöva bo någonstans. Vi har också massor med miljonprogram som behöver renoveras. Sannolikt kommer investeringstakten i bostäder öka markant.

Kunderna vill ha totalleveranser med allt integrerat, allt lättstyrt med hänsyn till yttre o inre miljö kompletterat med visuella o audiella sensorer som styr dörrar, portar, ljus, värme, ventilation, media och säkerhet.

LÄS ÄVEN: ”Två på jobbet – en falsk trygghet”

Företagen kommer bli större för att kunna hålla allkompetens och ägandet blir globaliserat i större utsträckning. I en värd som är fulldigitaliserad kommer en eltekniker att vara oumbärlig och ständigt efterfrågad.

Prefabricerade bostäder kommer jackas i kontinuerligt, där ensamma och isolerade människor kommer att vanka omkring med låg social tillhörighet. Artificiell intelligens optimerar istället våra vanliga verkliga upplevelser kryddat med lite spännande overkliga inslag som blir behovssubstitut.

Klimatförändringar och högre energiuttag medför större innovations- och förädlingstakt för elteknikbranschen som helhet. De företag som vågar satsa stort för att tidigt vara rustade inför detta kommer att vara vinnare.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Anställningsavtalen är livstidskontrakt då arbetskraftsbristen är stor, och generösa bonusar utfaller för varje år du väljer att stanna kvar. En yrkesdag kommer att vara så här; Du börjar dagen med att läsa ut vad dina robotar åstadkommit under natten. Efter lite justeringar i applikationerna blir du hämtad och transporterad till arbetsplatsen av en förarlös luftdrönare.

Där väntar rondering och avcheckningar, innan du plockar fram din lunch ur fickan i form av en tub med insektspulver. Efter 2 timmar är arbetsdagen slut och du kan lugnt sväva hem och krypa in i din egen konstgjorda värld.

Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta, jag är därför beredd att ompröva min spådom.

En sak som dock är säker är att framtiden aldrig är huggen i sten, den går alltid att förändra.