• Leif Magnusson skadade sig illa när han föll från en ställning på jobbet. Foto: Anna Norling

  • Jimmy Åsberg, ombudsman Elektrikerförbundet, Region Nord. Foto: Anna Norling

  • Leif Magnusson skadade sig illa när han föll från en ställning på jobbet. Foto: Anna Norling

  • Ur utredningen. Räcket till den ställning som Leif Magnusson ramlade från konstaterades vara trasigt, men om felet uppstod innan, eller i samband med fallet, har inte gått att fastslå i polisutredningen. Foto: Anna Norling

Det var en allvarlig olycka. Leif Magnusson arbetade på ett bygge på Mitthögskolan i Sundsvall. Han har fått berättat för sig att en av kollegorna hittat honom avsvimmad på golvet.

Han hade ramlat ned från ställningen. Räcket konstaterades sedan vara trasigt, men om felet uppstod innan eller i samband med fallet har inte gått att fastslå i polisutredningen.

Arbetsskador, hälsa och arbetsmiljö

Christer skadade finger och fot – blev utan ersättning

Nyheter

Leif fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Jag hade blödningar i hjärnan, i örat, skadat revben och nyckelben. Högra sidan var rätt trasig på mig. Jag har väldigt diffusa minnesbilder av den här tiden, men man har berättat för mig att jag skrev ut mig själv. Jag skulle hem.

Några dagar senare fördes Leif återigen akut till sjukhus, han hade förlamats i ansiktet.

– Delar av den högra sidan var förlamad, jag kunde inte ens blinka. Jag har fortfarande problem.

Men den här tiden har Leif som sagt inget minne utav.

När han så småningom skrevs ut från sjukhuset började rehabträning, i början med rullator.

En sida ur utredningen: en bild på ett trasigt fäste
Ur utredningen. Räcket till den ställning som Leif Magnusson ramlade från konstaterades vara trasigt, men om felet uppstod innan, eller i samband med fallet, har inte gått att fastslå i polisutredningen.

Leif började så småningom bli allt bättre. Även om det var långt ifrån att han skulle kunna gå tillbaka till jobbet. Men så kom nästa slag. Ett år efter olyckan diagnosticerades han för prostatacancer.

Men nu hade han varit sjukskriven för lång tid. Samma år, 2017, meddelade Försäkringskassan att han inte längre var berättigad till ersättning.

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

Krönikor

”Utifrån dina medicinska underlag bedömer Försäkringskassan att du har en nedsatt arbetsförmåga i ditt ordinarie arbete som elektriker. Dock bedöms inte de besvär som beskrivs i läkarintyget vara så omfattande och av den grad att underlaget stöder en nedsatt arbetsförmåga i förhållande till lätta och strukturerade arbeten som inte utsätter dig för stress och som inte ställer höga krav på goda och bibehållna kognitiva funktioner eller där det krävs simultankapacitet”, står det i beslutet.

Då Leif inte längre var berättigad till ersättning från Försäkringskassan skulle han tillbaka till jobbet. Men arbetsgivaren hade inte ett arbete som Leif klarade av, så Leif hamnade i Arbetsförmedlingens rullor.

Där genomfördes under sex veckor en utredning av Leifs förutsättningar att klara av ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Utredningen fastslår att Leif är hjärntrött, har begränsade motoriska färdigheter och balansproblematik.

Jag är ingen miljonär direkt, men jag tänker på yngre människor med barn och skulder, att bli utförsäkrad i den situationen är ju en katastrof.

Leif Magnusson

Arbetsförmedlingen skriver: ”Den anpassningsnivå som Leif behöver ”är inte möjlig att uppnå i en anställning av någon form, eller i övriga insatser som Arbetsförmedlingen förfogar över.”

Leif är alltså för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande, men för frisk för att vara berättigad till ersättning från Försäkringskassan. Han har ramlat mellan stolarna.

Silhuetten av en person i slutet av en gångtunnel

Nu står det klart – sjuk­försäkringen ändras

Nyheter

Med hjälp av Jimmy Åsberg, ombudsman på Elektrikerförbundet region Nord, har Leif processat mot Försäkringskassan.

– Jag har fått all hjälp från facket, fruktansvärt mycket hjälp, säger Leif Magnusson.

Jimmy Åsberg berättar att han på väldigt kort tid har fått sju till nio liknande ärenden där medlemmar utförsäkrats och står utan ersättning.

– Jag ser att det ökar, säger Jimmy Åsberg och fortsätter:

– Och vi har ett mörkertal, det är inte alla medlemmar som orkar söka hjälp. Men våra medlemmar som läser tidningen kan få veta att de kan få hjälp via facket.

Leif Magnusson säger att han tänker på alla som utförsäkrats och som inte får någon hjälp.

– Jag är ingen miljonär direkt, men jag tänker på yngre människor med barn och skulder, att bli utförsäkrad i den situationen är ju en katastrof. Jag kan förstå människor som man har läst om i media som har tankar på att begå självmord. De som är i samma situation, när man slår undan benen på folk så in i helvete. Jag har ju haft stor hjälp av fackföreningen, har du inte det och kanske inte något socialt nätverk, då är du ju grundlurad.