• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet – och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Det kinesiska elektronikföretaget Hangzhou Zhongheng Electric producerar komponenter åt välkända kunder som Tencent, Alibaba, Baidu och Dell. Företaget vill ha en så effektiv produktion som möjligt, och har därför tagit till en aningen speciell metod.

De anställda har nämligen utrustats med kepsar med sensorer, som mäter deras hjärnaktivitet.

LÄS ÄVEN: De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Om sensorerna rapporterar avvikelser, såsom nervositet, ilska eller nedstämdhet, griper ledningen in. Den nervösa, arga eller nedstämda arbetaren kan då få några dagar ledigt eller flyttas till en annan del av produktionen.

Man menar att de anställda presterar som bäst när de mår bra, och att kepsarna är ett led i arbetet med att skapa en arbetsplats där de kan göra det.

Att använda smarta kepsar till att övervaka sin personal hör kanske inte till vanligheterna här i Sverige. En amerikansk studie visar dock att fyra av fem företag i USA övervakar sina anställdas användning av mejl, telefon eller internet. Öppna kontorslandskap kan också ha som konsekvens att övervakningen och den sociala kontrollen ökar.

LÄS ÄVEN: Multiflex: En smart problemlösare i taket

Allt fler arbetsgivare tar sig rätten att övervaka sina anställda. Det kan innebära att spela in våra samtal, spåra våra rörelsemönster eller till och med scanna våra hjärnor, säger etikprofessorn Susanne Wigorts Yngvesson till Svenska Dagbladet.

Hon menar att övervakning, för att den ska vara konstruktiv och skapa trygghet och tillit, måste bygga på att de anställda får vara med och sätta gränserna för vad som är okej.

Det finns studier som visar att övervakning, även om den bara sker i forskningssyfte, är outhärdlig för somliga. Vi reagerar väldigt olika, och drar gränserna för våra privatliv på olika sätt, säger hon.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se