Läste i senaste numret av tidningen Elektrikern om denna skyhöga medlemsavgift. Personen i fråga skrev att hen tjänade 40 000 kr i månaden samt betalade 1000 kr i fackavgift.

Hen gjorde en jämförelse med Unionen där man påstås ha en fast avgift på 300 kr.

Det känns som att vi måste reda ut lite här. För de första så betalar man i fackavgift till Elektrikerförbundet 1,9 procent av sin bruttolön i medlemsavgift. På 40 000 kr i månaden blir det, 760kr.

Det enda Unionen erbjuder är sin eftertraktade inkomstförsäkring. Denna försäkring har även medlemmar i Sef.

Claes Melkersson och Anton Levein

Utöver detta betalar vi en kontrollavgift på 0.5 procent av vår bruttolön, 200kr. Denna kontrollavgift går till att kontrollera ackordssedlar, uppsökeri, ackordskurser osv. Alltså möjliggör att vi som medlemmar kan mäta våra jobb.

Även om vi väljer att inte mäta våra jobb så betalar vi denna avgift. Varför? Jo så här är det. ALLA och då menar jag alla tjänar på att vissa väljer att mäta sina jobb.

Med ackordet har vi möjlighet att lyfta våra löner då ackordet är en av de största lönedrivande faktorerna, då vi visar på att vi presterar långt över vad vi har i grundlön. Denna löneglidning gynnar även personer som inte mäter. Så som sagt alla tjänar på detta.

Att göra en jämförelse med Unionen är bara konstigt. Man får vad man betalar för som sagt.

Kollar du bara försäkringsmässigt så har Elektrikerförbundet långt mer och bättre försäkringar än vad Unionen har. Det enda Unionen erbjuder är sin eftertraktade inkomstförsäkring. Denna försäkring har även medlemmar i Sef.

Utöver detta kan medlemmar teckna till extra försäkringar för ett billigare pris. Är du medlem i SEF får du i ditt medlemskap även; hemförsäkring, juristförsäkring, grupplivförsäkring, medlemsolycksfallsförsäkring.

Att göra en jämförelse med Unionen är bara konstigt. Man får vad man betalar för som sagt.

Claes Melkersson och Anton Levein

Bara där är ett medlemskap i Elektrikerförbundet långt mer värt än i Unionen.

Sedan kan vi jämföra hur bra Unionen är på att vara ute och företräda sina medlemmar. Enligt oss kan fackförbund göra två saker. Göra saker eller synas.

Gissar på att ingen har missar Unionens reklamer som sitter precis överallt. De väljer att organisera precis överallt, men deras anställda syns knappast på arbetsplatserna.

Elektrikerförbundet där emot är ute och träffar medlemmar, gör RSO-besök, håller massvis med utbildningar som du är varmt välkommen att gå samt förhandlar fram världens bästa kollektivavtal för arbetare inkl extra hög tjänstepension.

Som sagt, man får vad man betalar för!