Lönerevisionen på Bravida Kiruna var klar sista april.

Då ska den nya lönen betalas ut senast vid ordinarie löneutbetalning i maj. Men när Elektrikerförbundets medlemmar fick sin lönespecifikation saknades den nya lönen.

– I Kiruna fick man information om att den nya lönen skulle komma i juni, och det är ett avtalsbrott, säger Linus Nilsson.

Därför har förbundet nu fått blockadtillstånd från förbundsstyrelsen för att inleda en indrivningsblockad mot Bravida på tisdag, 28 maj, om inte medlemmarna fått sina rätta löner senast på måndag 27 maj.

Andra året i rad

I augusti förra året varslade Elektrikerna om indrivningsblockad mot Bravida då den färdigförhandlade lönen uteblev på medlemmarnas lönekonton.

Blockaden verkställdes aldrig då Bravida snabbt, med hotet om blockad, betalade ut rätt lön till förbundets medlemmar.

Det var det första varslet om indrivningsblockad på många år.

En indrivningsblockad behöver facket dock inte varsla om på sedvanligt sätt, den kan verkställas direkt när klar och förfallen lön uteblir.

Indrivningsblockad

En indrivningsblockad är när arbetarna kollektivt lägger ned arbetet för att de inte fått klar och förfallen lön. Klar innebär att fordran inte får vara tvistig, och förfallen att löneutbetalningsdatumet passerats.

”Otroligt att de inte lärt sig något”

Linus Nilsson säger att Bravidas agerande är ”ett otyg”.

– Det är tuffa inflationstider och folk har nog svårt med pengar som det är. Det är ju exakt samma sak som hände förra året. Det är helt otroligt att de inte har lärt sig nåt. Man börjar ju bli lite less.

Han uppmanar nu förbundets medlemmar på Bravida att kontrollera att rätt lön sätts in på deras lönekonton.

– Medlemmarna måste bevaka att de får den nya lönen senast på måndag, om inte så måste de höra av sig till förbundet


På måndagen hade alla Elektrikerförbundets medlemmar på Bravida i Kiruna fått sina rätta löner, och varslet om indrivningsblockad drogs därför tillbaka.

Tidningen har sökt Bravida för en kommentar.

Det finns dock uppgifter om att de nya lönerna saknas på flera håll runt om i landet. Bland annat på Assemblin i Töreboda och på Bravida i Ängelholm och Linköping.

Texten uppdateras.