Kan du berätta vad som hände?

– Jag är väl en av få som kontrollerar min lönespecifikation. Jag kollade när julilönen kom och reagerade på att vi inte hade fått vår nya lön. Vi hade ju förhandlat klart redan 15 juni, och alla fick generellt påslag på 4,1 procent, så det var inga konstigheter.

– Först trodde jag att det bara var min lön som inte var riktig, så jag ringde runt till kollegorna, men ingen annan hade heller fått den nya lönen.

Företaget, Bravida Halmstad, sade att den nya lönen, samt den retroaktiva delen, skulle betalas ut under hösten.

– Först fick vi inget specificerat datum, sedan sa de september, säger Mats Andreasson.

Facket varslade om indrivningsblockad

Det här nöjde sig Mats Andreasson inte med. Han kontaktade förbundet och vice förhandlingschef Tomas Jansson började rodda i ärendet. Den 18 augusti varslade Elektrikerförbundet Bravida Sverige om indrivningsblockad. Om inte medlemmarnas nya, samt retroaktiva, lön betalades ut senast 25 augusti skulle förbundets medlemmar på Bravida Halmstad lägga ned arbetet klockan 12 samma dag.

– Alla ställde upp på det, att vi skulle lägga ned arbetet klockan 12 på fredagen. Men jag såg redan på onsdag eftermiddag på Kivra att jag fått den nya lönespecen, och då var allt med.

– Men vi fick kolla så att alla hade fått sin rätta lön, och det hade de, så vi arbetade hela fredagen. Vi lade aldrig ned arbetet, berättar Mats Andreasson och tillägger:

– Det var tydligen inte så svårt att betala ut pengarna ändå.

Vad tänker du om att det var just Bravida Halmstad som togs ut i blockad?

– Det var ju jag som drog igång det hela, så det var väl därför blockaden gällde just i Halmstad.

– Jag kan se vissa saker mellan fingrarna, men när det handlar om lön som är förhandlad och klar så ska det vara rätt och riktigt. Annars går jag igång.

I dag arbetar Mats Andreasson på Assemblin i Halmstad.