Elektriker jobbar på arbetsplats.

”Han är vrång den där chefen, ”jobba bara” säger han. ”Öka, fan vad du jobbar sakta”, säger Emil Norström om att ha sig själv som chef – och skrattar.

I dag, två år senare, har Emil Norström varit egenföretagare i drygt ett år, och får inte längre vara medlem. Men han har inte ändrat sig.

– Låt oss som vill vara medlemmar vara med, säger han.

Emil Norström blev medlem i Elektrikerförbundet när han började på Midroc i Gävle i mitten av 00-talet.

– Han som var dåvarande chef på entreprenadsidan skickade fram en blankett och sa att här ska du vara medlem, det var bara så det var.

Sedan dröjde det ett par år innan han började intressera sig för vad medlemskapet innebar. Det började med ackordet.

– Jag gick en ackordskurs, och sedan fortsatte det med fler utbildningar.

Klubbordförande i Gävle

Några år senare valdes Emil Norström till klubbordförande för Henningssons el i Gävle. Han röstades även in i dåvarande verksamhetskrets 21:s styrelse, i dag avdelning 21.

Och våren 2022 valdes han alltså att vara ett av ombuden som skulle representera 21:an på Elektrikerförbundets förbundsmöte samma år.

Det var då han stod i talarstolen och berättade att han snart skulle starta eget, och därmed lämna förbundet.

– Jag hade funderat i säkert tio års tid på att starta eget, och nu när barnen blivit så pass stora så var det dags. Jag gillar att jobba och sköta mig själv. På Henningssons fakturerade jag och räknade på jobben, och då tyckte jag inte att klivet verkade så långt.

– Mycket handlar om frihet. Jag plockar ut en lägre lön nu än när jag var anställd, men det är friare. Jag kan lägga undan och jobba mindre om jag vill, ta långledigt. Friheten är det positiva, men jag söker även tryggheten, som ett fackligt medlemskap skulle kunna innebära.

Elektriker på arbetsplats.

Jag skulle kunna vara med och hjälpa till och stötta, som till exempel när det gäller Tesla-konflikten, och genom att betala medlemsavgift fylla på i kassan för förbundet.

Emil Norström

”Inga problem att starta eget”

Har det varit några problem med att starta eget?
– Nej, det tycker jag inte, förutom då att jag inte får vara medlem i Elektrikerförbundet.

Vad ska den som vill starta eget tänka på?
– Ha en bra buffert, för du måste ligga ute med så mycket pengar i början. Ha en buffert så du täcker räkningarna hemma i några månader. Jag startade min firma i mitten av mars 2023. Sedan tog inte jag ut lön förrän i november. Jag hade fått slutlön och semesterersättning som räckte i ett par månader, utöver det hade jag sparat.

Vad sa firman om att du startade eget?
– Ingenting, förutom ”hur mycket får vi hyra in dig?” Det har inte varit någon dålig stämning alls. Vi pratar ofta, de lånar in mig ibland och jag lånar in från dem när jag behöver.

”Tyst i telefonen i januari”

Hur har det varit med jobb, så här i lågkonjunkturen?
– I januari var det tyst i telefon men jag hade fortfarande mycket att göra då, och nu har det börjat ringa en massa igen. En bekant med egen firma har gått i pension, och han hänvisar sina kunder till mig, så jag har haft bra med jobb.

Du dumpar väl inte timpenningen?
– Nä, jag tar samma betalt som alla andra. Jag ligger till och med några kronor över mindre firmor här i Gävle.

Ändå får du jobb?
– Ja, det handlar mycket om kontakter. De flesta i Gävle ligger väl lite över 500 kronor i timmen exklusive moms. Jag ligger på 525, för det tog vi på Henningssons.

Elektriker vid sin firmabil.
Emil Norström vid firmabilen.

”Som medlem hade jag kunnat stötta Teslastrejken”

Vad skulle ett medlemskap i facket kunna hjälpa dig med?
– Alla förmåner, som försäkringar och juristhjälp. Om man skulle hamna i en tvist så skulle man kunna få hjälp. Allt kanske inte kan ingå, men det får man väl diskutera.

– Jag tänker även åt andra hållet, att jag skulle kunna vara med och hjälpa till och stötta, som till exempel när det gäller Tesla-konflikten, och genom att betala medlemsavgift fylla på i kassan för förbundet. Låt oss som vill vara med få vara med.

– Många som startar eget hyr in sig till andra företag, och jag tycker att de ska vara med i facket, för annars riskerar de att bli utnyttjade och dumpa villkoren. Jag tycker det är viktigt att de egenanställda som hyr in sig till företag får samma villkor som de anställda på företaget. Så de blir tryggare.

Har du pratat med andra egenföretagare i branschen om medlemskap i facket?
– Ja, en del. Flera har sagt att de tycker det är tråkigt att inte kunna vara medlemmar. Sådana som har varit anställda och medlemmar tidigare. Man borde kunna fånga upp dem som vill vara medlemmar och inte har några anställda, de som inte har något arbetsgivaransvar.

En tredjedel av de elektriker som startar eget vill fortsätta att vara med i facket

Av de drygt 6 500 egenföretagare inom elinstallationsbranschen skulle en tredjedel kunna tänka sig bli medlemmar i Elektrikerförbundet. Det visar en undersökning som förbundet genomförde för fyra år sedan.

Enligt en stor medlemsundersökning som Elektrikerförbundet genomförde 2017 funderade en av tio medlemmar på att starta eget företag och det var ännu vanligare bland unga medlemmar.

Då Elektrikernas medlemskår är bland de yngsta i LO skulle det innebära att en stor del av medlemmarna inom en snar framtid kommer att lämna förbundet.

Det är en av bakgrunderna till den undersökning som Elektrikerna gjorde 2020 bland egenföretagare, som handlade om deras eventuella intresse av medlemskap i förbundet.

Av de tillfrågade svarade var tredje att de kunde tänka sig ett medlemskap, om det var möjligt för egenföretagare.

I dag uppskattas det finnas drygt 6 500 egenföretagare inom elbranschen. Det skulle innebära att drygt 2 000 egenföretagare är potentiella medlemmar att organisera för Elektrikerförbundet.

Till förbundsmötet 2022 presenterade Elektrikerförbundet en förstudie om medlemskap för egenföretagare där en utredning i frågan föreslogs.

Det skapade en het debatt under mötet, men slutade i att mötet beslutade att utreda frågan om medlemskap för egenföretagare.

Den utredningen har nu lagts på paus, då förbundet anser att LO:s föreslagna organisationsplan inte tillåter medlemskap för egenföretagare.