Det säger Niclas Norlén, grundare och produktutvecklingschef på Lumenradio som är specialister på trådlös teknik. W-DALI heter innovationen där W står för wireless.

– Det underlättar vid rot-jobb och är en snabb installation. I en skola, exempelvis, kan du installera på rasten och slippa jobba kvällar eller när skolsalarna är tomma längre tid. Det är ”mjuka” fördelar, säger Niclas Norlén.

I princip är det en kabelersättare ut i anläggningen där en W-DALI puck tar emot sändarsignaler. Ett alternativ för att slippa dra nya kablar i renoverings- och moderniseringsprojekt.

Når upp till 500 meter

Där tar dock det trådlösa slut för från mottagaren gäller två tråd ut till last. Tio armaturer kan adresseras individuellt från pucken. Den trådlösa sändaren i andra änden kan jobba mot 200 enheter, lite överkurs då Dali:s begränsning ligger på 64 enheter.

Funktionen är Dali in, Dali ut så all programmering och driftsättning fungerar som vanligt; inga nya program eller behov att byta Dali styrenhet.

Trådlös sändare.
Den trådlösa sändaren passar DIN-skena och pucken (mottagaren, noden) för armatur, tryckknapp eller sensor kan monteras i dosa eller även i armatur.

Sändarsignalen når upp till 500 meter och därefter kommunicerar enheterna via mesh-teknik. Systemet stödjer även Dali-2.

Niclas Norlén ser fördelar även vid nyinstallationer.

– Ofta stämmer verkligheten i slutet av ett projekt inte med hur det var tänkt från början, men då kan du enkelt lösa det i efterhand utan stora kostnader.

Används mycket i Hollywood

Lumenradio är stora inom trådlös styrning med eget patenterat system. De har skapat både W-Modbus och W-BACnet och deras styrmöjligheter används mycket i Hollywood. Faktum är att Hollywoodstrejken märks hos Göteborgsföretaget.

– Ja, vi har mycket jobb i filmbranschen och vår teknik används i Star Wars, Stranger Things… ja i de flesta, eller i många, större produktioner.