Strax före tio på morgonen måndagen 11 december nåddes räddningstjänsten av ett larm om en arbetsplatsolycka i Ursvik i Sundbyberg, norr om Stockholm. En bygghiss hade av oklar anledning rasat 20 meter, samtidigt som flera personer befann sig i hissen. Dagen efter bekräftade åklagaren att fem personer avlidit i olyckan.

Elektrikerförbundet har avtal med två av företagen på bygget: Assemblin El och hissföretaget Otis. Men Otis skulle inte börja sitt arbete på arbetsplatsen förrän i mars, då deras arbete innebär att bygga bostadshissar inne i fastigheterna.

Nicklas Holm, Assemblin El Enköping.

Nicklas Holm är filialchef på Assemblin El Enköping, som hade två anställda på det aktuella bygget.

– I vanliga fall var det tre, men just den här dagen var det två av våra anställda på plats. De såg inte själva olyckan, men de såg senare att hisskorgen låg på marken och då lämnade de arbetsplatsen och gick in i fikaboden istället

Hade de använt hissen själva innan?

– Ja, det hade de gjort. Efter olyckan blev de erbjudna krisstöd på plats, och sedan lämnade de bygget och åkte tillbaka hit till kontoret. Där pratade vi om det som hänt.

Hur mår de?

– Efter omständigheterna bra, klart att de är skärrade och har mycket tankar, men i det stora hela mår de bra.

Hur har företaget agerat efter olyckan?

– Direkt när de kom till kontoret hade vi samtal med montörerna som fick berätta vad som hänt och hur de mådde. Vi hade även telefonkontakt på kvällen för att kontrollera statusen på dem. Och i morse träffades vi på nytt, tillsammans med projektledare, montörerna och vår HR-resurs.

– Efter eget önskemål kommer de att börja jobba igen i morgon, onsdag. Men de kommer att vara på andra projekt, eftersom det här bygget är stoppat nu efter olyckan. Vi kommer att fortsätta följa upp hur de mår ytterligare ett tag framöver.

Vad tänker du om det som hänt?

– Djupt tragiskt naturligtvis, jag tänker på familj och anhöriga. På Assemblin har vi ett stort säkerhetsfokus: jobba säkert eller inte alls. Det är hur vi ska arbeta.

Hissen i fråga var av märket Almiak och enligt företaget en standardmodell som har använts i över 20 år och som sålts i tusentals exemplar runtom i världen. Företagets vd, Ole Kristian Jødahl, säger till Aftonbladet att företaget aldrig tidigare varit med om en liknande olycka.

Hissen ska inte ha installerats av Alimak själva utan av ett annat företag.

Brottsrubriceringen i den pågående förundersökningen är arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.