Svenska Elektroskutt med sin Blocks, ett färdigt rörutsläpp, blev Bästa Elnyhet på mässan i Kista. Framtagen främst för våtrum där regelverket GVK numera kräver ”ett fixerat VP-rör”.

Färdig böj med skruvhål för trä- och stålregel, påbyggt fäste som funkar med Schneiders dosfästen och brytmarkeringar för olika skivtjocklek.

Rörböjen Blocks från Elektroskutt.
Foto: Jan-Erik Johansson

Det är andra året i rad som Elektroskutt och Svante Olsson, grundare och produktutvecklare tar hem glaspokalen för årets bästa nyhet. Förra året med Dutts som fixerar slang.

– Att vinna en gång var ju häftigt, att vinna igen… ja, jag är väldigt glad och stolt, säger han.

NatureConnect-armaturen från Signify är 2023 års bästa belysningsnyhet enligt folkjuryn.
Foto: Jan-Erik Johansson.

Bästa nyhet inom belysning gick Signify och deras armatur NatureConnect. En takarmatur som ställs att efterlikna dagsljus genom att simulera solens dagliga rörelser.

Dessutom bjuder den på en, fejkad men dock, utsikt mot himlen. Ljusrecept som höjer energinivån och tänkt för lokaler där det är svårt att få in dagsljus; Butiker, kontor, vårdinrättningar, sjukhus och liknande.

All forskning pekar mot att naturligt ljus och dygnsrytm är bra för vårt välbefinnande. Den uppmärksamma läsaren noterar att Elektrikern skrev om båda nyheterna redan från Elfack i våras.