– Att man får det här förtroendet från partiet känns väldigt stort, men det är samtidigt ett kvitto på att vi samarbetar väldigt bra mellan fack och parti, säger Per-Ola Nilsson.

Kan du ge exempel på det här samarbetet?

– Ett exempel är att socialdemokratiska riksdagsledamöter i riksdagens frågestund tagit upp frågor Elektrikernas avdelning 8 yrkat för till LO-kongressen. Det handlade dels om ökad yrkesutbildning till distributionselektriker och linjemontörer, dels om säkerhetskrav vid upphandlingar av våra stamnät.

– En del saker i omvärlden tvingar oss ju närmare varandra, som ett samhälle som blir mer och mer höger. Vi driver arbetarnas frågor tillsammans, som två grenar på samma träd.

Om du skulle få en av Socialdemokraternas platser i Europaparlamentet, vilka frågor skulle du vilja arbeta med där?

– De fackliga kärnfrågorna brinner jag allra mest för. Rätten till arbete och en schysst arbetsmarknad.

Det är inte bara kollektivavtalen vi slåss för, utan även vårt människovärde.

– Det är viktigare med EU-politiken än man tror. Vi har en union där man säger att vi ska ha en helt integrerad arbetsmarknad, och det kan ju låta bra, men samtidigt jämställer man då en arbetare med en vara. Det är inte bara kollektivavtalen vi slåss för, utan även vårt människovärde. Direkt handlar det kanske inte om svenska arbetare som exporteras till andra länder, men däremot de europeiska arbetare som kommer till Sverige. De behandlas illa många gånger, och det skadar även oss. För vi ska konkurrera med människor som inte behandlas som människor. Det där måste vi hantera.

Hur är kunskapen om svenska kollektivavtal i Europaparlamentet?

– När man lyssnar på de som i dag arbetar i parlamentet hör man en frustration över att det är svårt att berätta om den svenska modellen, övriga länder förstår den inte. Och har Sverige då företrädare som inte heller förstår modellen så blir det inte lättare. Så det är viktigt att rösta in fler med facklig bakgrund i EU-parlamentet, man behöver förstå arbetsmarknaden och kollektivavtalsmodellen.

– Min bild är att den svenska kollektivavtalsmodellen är så himla bra att vi borde exportera den. I jämförelse med andra länder har Sverige väldigt låg korruption och jag tror att vår modell är nycklarna till det. Vi har även väldigt få strejkdagar, en schysst löneutveckling och schyssta skatteinbetalningar så vi får en schysst välfärd.

Per-Ola Nilsson

Ålder: 39 år

Bor: Skårby, Ystad

Familj: Sambo och tre barn

Arbete: Ombudsman för Elektrikerna i Skåne

Uppdrag i urval: Ordförande för LO-distriktet i Skåne sedan 2019. Facklig ledare för Socialdemokraterna i Skåne.

Valet till Europaparlamentet

Valet till Europaparlamentet sker i juni 2024. Socialdemokraternas partistyrelse fastställer listan till Europaparlamentsvalet hösten 2023. Listan kommer att se likadan ut över hela landet. I dag har Socialdemokraterna fem ledamöter i Europaparlamentet.