Nu är jag tillbaka efter semestern och den vanliga känslan infinner sig att ”oj vad fort fyra veckor går, tänk om man kunde förlänga sommaren och semestern. Jag har så mycket mer jag skulle vilja göra”.

För min del har det varit en ovanligt lugn semester som tillbringats till största delen hemma.  Äntligen är stengången upp till huset klar och sista långsidan har fått en ny dränering. Det har varit mycket grävande och flyttande av jord och grus i skottkärra.

Men allt slit har gett ett fint resultat, dessutom har det nysådda gräset tagit sig på ett mycket bra sätt och det får jag tacka vädret för.

Haven slår också värmerekord

Ska man vara lite allvarlig behöver vi prata om sommarens väder som på en global nivå varit den varmaste sommaren som någonsin uppmätts, haven slår också värmerekord.

Här i Sverige har vi kanske inte haft en rekordvarm sommar men inledningen var varm och torr för att sedan gå över i skyfall och stormar med stora skador som följd.

Elektrikerna kommer att vara en viktig del för att klara av framtidens utmaningar, och det känns tryggt för förbundet.

Att vädret blivit mer extremt kan väl ingen förneka och att människan är den enskilt största bidragande orsaken till förändringarna är väldigt tydligt.

Jag vet inte hur ni känner, men för egen del tycker jag att det brådskar med den gröna omställningen. Framtiden är el som produceras på ett miljövänligt sätt. Elektrikerna kommer att vara en viktig del för att klara av framtidens utmaningar, och det känns tryggt för förbundet.

Den gröna omställningen

Om vi ska gå en bättre framtid till mötes måste våra politiker våga stiga fram och ta taktpinnen, det är en samhällsfråga i första hand. Det går inte att tro att marknaden kommer att lösa våra miljöproblem utan det behövs tydliga regler och styrning, samt gemensam finansiering. Det måste våra politiker leverera både nationellt, i EU och globalt.

Kostnaderna för den gröna omställningen måste fördelas så att alla har råd, ingen får lämnas efter. Det vill säga att de rika ska betala mer och det är rimligt eftersom det är deras livsstil som har påverkat klimatet och miljön mest.

Vi behöver öka takten redan idag, och då är det sol och vind som går snabbast.

Jag säger inte att vi kommer att klara omställningen utan kärnkraften, men att säga att omställningen ska ske endast genom en utbyggnad är inte realistisk då det kommer att ta allt för lång tid och bli för dyrt. Vi behöver öka takten redan idag, och då är det sol och vind som går snabbast. Jag förstår att vi kommer att ha problem med att få en stabil tillgång på el men är övertygad om att det går att lösa.

Till Kristerssons regering vill jag säga: dra upp era huvuden ur sanden och sätt fart, det brådskar. Byt ut din energiminister till en som kan frågorna.    

Facket enda skyddet

Jag vill även ta upp det som hände innan sommaren då vi var tvungna att lägga ett varsel mot Securitas eftersom de inte ville teckna ett acceptabelt avtal för våra larmtekniker.

För att göra en lång historia kort så vill företaget byta kollektivavtal och det bytet skulle innebära många försämringar för våra medlemmar. Efter medling kunde vi teckna en förlängning till den 31 augusti. Det innebär inte att faran är över, utan vi kommer fortsatt behöva försvara avtalets innehåll.

Förhoppningsvis går ännu fler med nu när det blir tydligt vad facket gör, och att vi är det enda skyddet mot försämringar.

Det som ändå är väldigt positivt är att klubben tillsammans med våra centrala funktionärer kunde genomföra videomöten där alla anställda informerades om det allvarliga läget. Mötet gav omkring 50 nya medlemmar på avtalsområdet. Mycket bra jobbat av alla inblandade.

Jag tjatar ofta om vikten av att hålla uppe organisationsgraden för att kunna försvara våra avtal, och möjligheten att klara av det på Securitas Larm har nu ökat. Förhoppningsvis går ännu fler med nu när det blir tydligt vad facket gör, och att vi är det enda skyddet mot försämringar. Våra framgångar försvaras med medlemskap.  

Trots att jag inledde med att önska mig mer semester ser jag ändå fram emot höstens arbete. Mitt jobb känns både spännande och viktigt. Jag hoppas att vi ses på ett fackmöte under hösten.