Våren är över och vi går in i sommarmånaderna och en semester som hägrar inte allt för långt bort. Vi får hoppas att vädret förstår att det är sommar. Det har varit en intensiv period med avtalsförhandlingar som huvudfokus.

Men vi har också fått njuta av två längre ledigheter, Kristihimmelfärd och den förlängda ledigheten vid Nationaldagen då måndagen i år är en arbetsfri klämdag. Kollektivavtal ger inte bara lön utan även betald ledighet.

Något att vara stolta över är att Elektrikerna faktiskt var först med att införa arbetsfri vardag i samband med att Nationaldagen blev en röd dag. Själv har jag utnyttjat de extra lediga dagarna till att passa på med att få färdig stengången upp till huset och starta i gång våra odlingar.

Det är mitt sätt att rensa huvudet och ladda på med energi för ordförandeuppdraget. Att få vara helt fokuserad på något annat och se stengången växa fram är vila för mig.

Om årets avtalsrörelse

Årets avtalsrörelse börjar bli klar för förbundet. Våra största avtal, Installation och Kraftverk, är färdigförhandlade. Även fast det är lite tidigt att summera och utvärdera tänker jag ändå fundera lite utifrån det jag har sett och dra några slutsatser från det.

För förbundets del har vi inte haft några som helst problem med att få ut löneökningarna och de satsningar på minimilön som har legat i LO-samordningen på våra stora avtal.

Det som har varit annorlunda är att arbetsgivarna har envist drivit flera krav på försämringar.

Det som har varit annorlunda är att arbetsgivarna envist har drivit flera krav på försämringar av arbetstiden, anställningsformer och yrkeskompetensen. Här har den extra arbetsgivaresamordningen i byggbranschen försvårat och försämrat förhandlingsklimatet mellan oss och våra motparter.

Vi har efter många om och men träffat avtal utan varsel om stridsåtgärder, men Byggnads behövde varsla mot Installatörsföretagen för att kunna träffa ett avtal för landets rörisar.

Målarna behövde gå ut i en fyra dagar lång strejk för att få till ett avtal men det behövdes också sympativarsel från oss, Byggnads och Fastighets innan målararbetsgivarna till sist gav med sig och ett nytt Måleriavtal kunde tecknas.

Självklart sympativarsel

Att Elektrikerförbundet sympativarslade för Målarförbundet var självklart. Målarna tog en viktig fajt för sin yrkesstatus och striden handlade om vad som krävs för att få kalla sig målare.

Även fast Målarnas lärlingssystem ser lite annorlunda ut än vårt är ändå principen lika. Du ska metodiskt lära dig ditt yrke innan du är utlärd målare. Lärlingen måste också genomgå ett gesällprov som avslut på lärlingstiden.

Det finns en väldigt föraktfull inställning till arbetares yrkeskunskap bland överklassen och arbetsgivarna.

Vi hade samma angrepp på vårt yrkesavtal då arbetsgivarna ville införa ”montagemontör” som enligt arbetsgivarna skulle utföra enklare arbetsuppgifter och därför skulle ingen särskild utbildning behövas för dessa montörer. Vi lyckades styra bort frågan. Om Installatörsföretagen inte släppt kravet hade även vi blivit tvungna att strejka.

Det finns mycket att tycka om “enklare arbetsuppgifter”. Jag vill börja med att säga att det finns en väldigt föraktfull inställning till arbetares yrkeskunskap bland överklassen och arbetsgivarna där man gärna pratar om just enkla arbetsuppgifter och att dessa borde vara billigare att köpa än den prislista som finns i dagens kollektivavtal.

Enkel arbetsuppgift

Men vad är en enkel arbetsuppgift egentligen? Det som är enkelt för mig är det jag redan kan oavsett hur komplicerat det kan vara för någon annan att utföra samma jobb. Det vill säga att enkelheten inte kan bedömas utifrån ett klassperspektiv utan ifrån personens kunskap och erfarenhet.

För mig är det ytterst provocerande att hävda att något är en enklare arbetsuppgift om man själv inte klarar av att utföra den samma. Det skulle vara intressant att se arbetsgivarnas förhandlingsgäng sätta kabelstege eller montera armaturer, jag tror inte att de skulle ha det enkelt med dessa arbetsuppgifter.

Vi behöver gemensamt stå upp för våra yrken oavsett om det är elektriker, målare eller undersköterskor.

Nej, vi behöver få stopp på detta förakt och därför behöver vi gemensamt stå upp för våra yrken oavsett om det är elektriker, målare eller undersköterskor. Nästa gång någon arbetsgivare pratar om enklare jobb: säg ifrån.

För mig är det väldigt tydligt att det handlar om lön och inget annat. Arbetsgivarna vill sänka lönen för våra medlemmar. Vår sammanhållning utgår från vår yrkesstolthet, arbetsgivarna måste förstå att vi kommer försvara vår yrkesstolthet i alla lägen.

Till sist vill jag passa på att önska alla en trevlig sommar och skön semester. Visste du att rättigheten till semester för alla arbetare fyller 85 år i år? Det kan du tacka den fackliga kampen för!