Vad kan läsarna förvänta sig?

Anna: – Vi läser oftast väldigt olika böcker, Daniel och jag, så tipsen blir varierande.

Daniel: – Hoppeligen kommer läsarna kunna förvänta sig bra tips på böcker de inte visste att de ville läsa.

Vem är du, Anna Lundström?

– Bibliotekarie som jobbar mycket med programverksamhet. Hemma skrotar jag helst runt i trädgården med två katter runt fötterna och en ljudbok i öronen. Dock utan fotriktiga skor, haha. Jag tycker om att hålla mig sysselsatt, renoverar eller stickar och virkar, men kan lika gärna ligga på soffan och se flera säsonger av någon serie.

Vissa påstår att man borde växa ifrån vampyrer och varulvar men jag håller inte med.

Anna Lundgren

Har du en favoritgenre?

– Jag återvänder alltid till urban fantasy. Vissa påstår att man borde växa ifrån vampyrer, varulvar och magiker men jag håller inte med. Tycker man om att läsa något så ska man läsa det. Jag uppskattar en bra bok oavsett genre, om den fångar mig är det en bra bok.

Vem är du, Daniel Gustavsson?

– Bibliotekarie, författare och återkommande gäst på P4 Gävleborg. Jag har skrivit ”Serier på biblioteket – allt du vill veta om serier du inte visste fanns” och  ”Monster i populärkulturen. Död, levande död eller bara jävligt arg”. Nu är jag aktuell med ”Skräck i populärkulturen”, på förlaget Swedish Zombie. Det är en hyllning till skräp- och populärkulturen.  

Har du en favoritgenre?

– Det mesta, men jag har en förkärlek till faktaböcker samt skräck.

Vad gör en bibliotekarie om dagarna?

D: – Jag har varit fängelsebibliotekarie och då såg mina dagar mycket annorlunda ut än nu. Jag ägnar mycket tid åt katalogen, där både vi och besökare söker böcker och liknande. De senaste åren har jag även lett samtal på Gävle Stadsbiblioteks författarscen. Därtill kommer pass där jag står i disken ute i biblioteket och hjälper folk.

Jag har varit fängelsebibliotekarie och då såg mina dagar mycket annorlunda ut än nu.

Daniel Gustavsson

A: Jag gick ett tag i Daniels fotspår och tog över som fängelsebibliotekarie. Det var en intressant del av yrket. I dag jobbar jag mest med författarbesök och föreläsningar. Jag jobbar också med Gävles litteraturfestival, Gävlit, som tar upp den mesta av arbetstiden ungefär halva året.

Vilka är de största missuppfattningarna om yrket?

D: – Att vi bara står i disken och hjälper folk, eller sitter på kontoret och läser. Dessa två saker gör jag väldigt sällan i min yrkesroll.

A: – Haha, hur många gånger har man inte fått höra ”det måste vara lugnt och skönt att jobba på bibliotek, sitta och läsa hela dagarna”. Och att vi har koll på alla böcker som ges ut. Jag blir lika glatt överraskad som många besökare när jag hittar nästa bok i en serie på hyllan.