Ellen Brännvall

Ellen Brännvall är ledande montör på Umia i Luleå.

– Du har ju alltid din månadslön i botten, så du kan aldrig gå back. Det är absolut värt att prova. Även om det bara blir en krona i timmen extra, så har du ju ändå gått plus, säger hon.

Ellen Brännvall har en bakgrund inom vården där hon arbetade natt. Anledningen till att hon växlade spår till elektriker säger hon beror på att hon ville arbeta dagtid, och att hon önskade utmaningar på jobbet.

– Och ja, det har jag fått nu, säger hon.

Till Umia i Luleå kom hon 2016. Då tänkte hon att det här med ackord, det verkar krångligt.

– Det folk sa var att man behöver ha koll på varenda pinal, så jag var väl lite avskräckt i början.

Ellen Brännvall.
Ellen Brännvall.

Men några år senare, 2019, var hon ändå en del av ett arbetslag som bestämde sig för att för första gången testa att mäta ett jobb. Hon förklarar varför:

– Vi hade gått en ackordsutbildning via facket, ombudsmannen här uppe anmälde oss.

Vad tänkte du om utbildningen?

– Då fattade jag inte så mycket. Det är mycket lättare att förstå när man väl börjar och sitter med ackordswebben framför sig.

Första mätningen

Jobbet i fråga var ett bygge av ett äldreboende. När arbetslaget bestämde sig för att mäta själva hade redan ett år av byggtiden gått.

– Först hade vi tänkt att köra mot kalkyl men när vi satt i förhandling om kalkylen så bestämde vi oss för att försöka räkna själva. Och det var ganska enkelt, vi hade bara gjort gjutjobb så det var lätt att lägga in i ackordswebben.

Hur gick det?

– Det gick bra, vi landade på 234 kronor drygt i timmen. För att vara ett första ackordsjobb så tycker jag att det gick jättebra, samt att vi började mäta sent.

Ellen Brännvall framför datorn, omgiven av en perkolator och en pappmugg.
Ellens första ackordsjobb landade på 234 kronor i timmen.

Vad fick ni för respons från arbetsgivaren?

– Han tyckte också att vi hade jobbat jättebra.

Sedan dess har Ellen Brännvall mätt alla sina jobb. Det har främst varit kontorsanpassningar och kontorstillbyggnader. Där har hon även tagit på sig rollen som ledande montör.

– Då har jag varit ensam på bygget, så det var en mjukstart.

Ledande montör

Nu är hon på ett större lägenhetsbygge i Luleå. Även denna gång har hon rollen som ledande montör, men nu har hon fler kollegor i arbetslaget.  

– Det är en del att ha reda på, men jag har bra kollegor.

För uppdraget som ledande montör har hon 15 kronor extra i timmen. Hon säger att hon rekommenderar andra som funderar på att ta på sig uppdraget att våga.

– Det är värt det. Men man ska ha bra människor omkring sig.

Ellen Brännvalls högra hand, med tatuering och ett armband som det står mamma på.
– Man måste ha papper och penna med sig ut på bygget, säger Ellen Brännvall.

Vad hade du för fördomar mot ackord innan du började mäta?

– Just det där att man behöver räkna varenda pinal. Men det är ju jag som beställer allt material, så jag har redan en sammanställning. Så just det är inte så svårt, men sedan att hålla reda på varenda hål man borrat, det kan vara lite krångligt. Men det är bara att skriva ned, man måste ha papper och penna med sig ut på jobbet.

Tar det längre tid att mäta jobbet?

– Nej, eftersom man jobbar smartare.

Finns det inga nackdelar?

– Det kan bli en stress, att man vill tjäna så mycket som möjligt. Men min tanke med ackord är att du får betalt för det arbete du utför, du ska inte behöva känna stress, utan det ska ligga på en bra nivå.

Få mäter sina jobb

Elektrikerförbundet har ett mål att 20 procent av alla medlemmar som kan mäta sina jobb också gör det. Men de senaste siffrorna visar att endast 8 procent arbetar på ackord.

Ellen Brännvall säger att hon tror att de flesta elektriker nog är intresserade av att någon gång testa att mäta ett jobb.

– Varför man ändå inte gör det kan bero på att man vill ha ett bygge som passar bra att testa på, som det där äldreboendet för oss.

Ellen Brännvalls tips till den som ska mäta sina jobb

  • Se till att det finns rätt material framme. Jobba smart, tänk efter vilken arbetsuppgift du ska göra, och att du då har med dig rätt material från början, så du inte behöver springa till containern hela tiden.
  • Tänk på sådant som att man tar med sig soporna när man ska gå på fikarast, så man inte behöver springa extra med sånt.
  • Ha städat omkring dig, ordning och reda, så du hittar dina saker.
  • Använd dig av facebookgruppen SEF-ackord, ackordswebben, och gula boken. Jag tycker om att fysiskt läsa i den gula boken, så man inte missar något.
  • Behöver du hjälp, kontakta någon på förbundet. Jag brukar ringa till Linus här uppe. (Nilsson, ombudsman i Region Nord, reds anm.)