Natten mot söndag hade det sprängts ännu en port i Söderort. Fler bilar med tonåringar och automatvapen hade stoppats. Jag och min sambo satt med hjärtat i halsgropen i en taxi på väg mot Södersjukhuset.

När bilen nådde entrén stod där tre polisbilar, en piket och två ambulanser. Vi noterade dem, men flyktigt, vårt fokus var någon helt annanstans.

Min sambo klev ur först jag kom efter med en väska och hennes jacka. Det hade just börjat ljusna när vi ringde på, sa vilka vi var och att värkarna startat.

Den undersköterska och barnmorska som tog emot oss var lugna och riktigt bra. Förlossningen gick också bra, det hela var över på mindre än två timmar från ankomst. Efteråt kom en undersköterska och ville testa oss för covid, det hade inte hunnits med innan.

Men trots det fanns det aldrig på kartan att inte ta emot oss. Vi hade inte covid. Men vi hade kunnat vara sjuka och vore vi smittade kunde notan blivit dyr för sjukvårdspersonalen.

Hårt slag mot hushållskassan

Först förlorar de 20 procent av sin veckolön. Sen ytterligare 20 procent förlorad inkomst för varje dag de måste vara sjukskrivna. Det blir fort ett hårt slag mot hushållskassan.

Samma sak är det för dem som jagar gängkriminella i natten eller släcker de bränder som de kriminella lämnar efter sig.

Ingen som jobbar med människor skulle någonsin neka människor omsorg eller göra nödvändiga insatser i väntan på ett virusprov. Inte när det är bråttom.

Det är en tydlig signal om hur lite den nya regeringen bryr sig om löntagarna.

Karensavdraget är en avart i sig självt. Sverige är ensamt land i Norden om att ha den och det är en styggelse mot alla som arbetar.

Under pandemin blev det också tydligt hur ojämlikt och ofta farligt karensavdraget är. Den förra regeringen tog då bort avdraget temporärt och tillsatte en utredning för att se hur det kan avskaffas. En utredning som den nya regeringen just lagt ner. Det är en tydlig signal om hur lite de bryr sig om löntagarna.

Lyxrenovering framför vård

Politik handlar om att prioritera. Nyckeln till många av framtidens utmaningar är fungerande välfärd. Schyssta arbetsvillkor och prestation på jobbet hänger ihop.

Den som oroar sig för att hen inte har råd att bli sjuk kommer att prestera sämre i kontakt med andra människor. Det oaktat om yrket är elektriker, polis eller undersköterska.

Den som oroar sig för att hen inte har råd att bli sjuk kommer att prestera sämre i kontakt med andra människor.

Istället för avskaffat karensavdrag valde regeringen att prioritera sänkt skatt för de rikaste. En politik som möjliggör för lyxrenoveringar och städhjälp, men hjälper lite när du ska föda eller utsätts för brott.

Det som hjälper då är trygga arbetare som har råd att göra allt för att möta dina behov.