En torsdag kväll klockan 21 i mitten av november 2020 ringde en chef i Huddinge till Kommunal. Budskapet var att hemtjänsten skulle bort och att beslutet skulle fattas på ett extramöte om två veckor.

För de drygt 700 äldre som valt den kommunala hemtjänsten innebar beskedet att deras val inte längre var något värt. För Kommunal innebar det arbetsbrist i kommunen på 158 personer.

Underskottet var konstruerat

Michaela, som jobbar i hemtjänsten i Huddinge, stod i kassakön på ICA när mejlet trillade in. Under stigande raseri läste hon om hur kommunen planerade att helt sälja ut hennes arbetsplats.

Högerstyret i Huddinge förklarade sitt förslag om nedläggningen med att den kommunala hemtjänsten gick ekonomiskt back. Att det helt enkelt inte var försvarbart att ha den kvar.

Det visade sig dock ganska snart att underskottet var konstruerat och att pengarna bara flyttats runt mellan kommunens olika konton. Det året gick Huddinge kommun 420 miljoner kronor plus.

Innan Michaela kommit fram till kassan för att betala sina varor var redan Facebookgruppen ”Rädda den kommunala hemtjänsten i Huddinge” startad.

Problemet är att pengarna inte når välfärden

Det var inte bara Michaela som den där regniga novemberkvällen valde att konkretisera sin ilska i aktivism. Under de kommande fjorton dagarna lyckades medlemmar och förtroendevalda i Kommunal skapa en opinion i Huddinge som till slut välte högerns förslag om att sälja ut hemtjänsten i Kommunfullmäktige.

Den politiska högern vill ofta berätta om Sverige som ett land i behov av stora ekonomiska reformer för att sanera de ohållbara statsfinanserna. Regeringen Reinfeldt pratade om bidragssverige och det nya konservativa blocket kan inte få nog om att prata om ett land i kris, framförallt i vården.

Inget kunde dock vara mer fel. Sverige och Sveriges ekonomi mår toppen. Problemet är att pengarna inte når välfärden. År 2020 gick Kommunerna och regionerna tillsammans 50 miljarder plus.

Högern vill urholka välfärden

Värt att nämna är att bara en av landets 21 regioner sedan valet 2018 har ett rent vänsterstyre. I kommunerna är motsvarande siffror 38 vänsterstyrda kommuner av 290.

Det här hyckleriet måste stå högst upp på dagordningen inför de allmänna valen i höst. Högern vill att ägande ska löna sig mer och att ekonomiska förutsättningar ska avgöra medborgarnas livskvalitet.

Kort sagt: de vill ha större klassklyftor. Ett sätt att skapa dem är att urholka den svenska välfärden som är det bästa systemet för klassutjämning i världen. 

För att rädda välfärden måste vi följa Michaelas exempel och organisera oss mot nedskärningar, utförsäljningar och politiskt hyckleri.