Med Magdalena Andersson som socialdemokratisk partiledare kommer vi att få se en helt annan dynamik i debatterna.

Löfven är en skicklig förhandlare, men någon stor retoriker är han inte. Andersson däremot är en stenhård debattör.

För Kristersson var Löfvens avgång och Anderssons avancemang det sämsta som kunde hända.

Sensationellt högt väljarförtroende

Men hur det kommer att gå för Socialdemokraterna i nästa års val avgörs inte, eller åtminstone inte endast, av hur skicklig partiledaren är i debatterna. Till syvende och sist avgörs val av förtroende och politik. 

Här kan socialdemokraterna glädjas åt att Andersson har högre väljarförtroende än alla andra partiledare. Chefen för opinionsinstitutet Novus har betecknat stödet för henne som rentav ”sensationellt högt”.

Samtidigt tyngs det blåbruna blocket av Jimmie Åkesson som splittrar väljarkåren. Tre av fem väljare uppger att de har lågt eller mycket lågt förtroende för honom. Även Busch och Sabuni har usla förtroendesiffror. 

S gör en liten vänstersväng

Den nyligen avslutade socialdemokratiska partikongressen talar, när vi betraktar politiken, också för Socialdemokraterna.

Som väntat blev det en liten vänstersväng. Bland annat närmar vi oss en välbehövlig tandvårdsreform som likställer tänderna med den övriga kroppen, och förändringar i den ekonomiska politiken verkar vara på gång.

Det är förstås helt nödvändigt. Sverige har haft massarbetslöshet i trettio år. Det är ingen slump att denna period sammanfaller med den tid som det finanspolitiska ramverket och inflationsbekämpningsdogmen varit i funktion. 

”Kan förlora valet på gängdebatten”

Men fokus hamnade trots detta, och som vanligt, på hårdare tag.

Jag tror att Socialdemokraterna måste finna en bättre balans mellan de så kallat mjuka och hårda frågorna. 

Man kan förstå att regeringen är pressad av gängdebatten. Men det är ett problem att nästan all politisk diskussion handlar om detta.

Socialdemokraterna kan förlora valet på gängkriminaliteten. Men Socialdemokraterna kan aldrig vinna valet på denna fråga. Om det blir gängkriminaliteten som avgör var rösterna går, lär många välja de partier som har hårdast framtoning, och det kommer aldrig att vara Socialdemokraterna.

Kan bara vinna på välfärdsfrågorna

Ska Socialdemokraterna kunna vinna valet måste man visa vad som skiljer vänstern från högern i välfärdsfrågorna.

Inte bara för att det är något som i allmänhet efterfrågas av väljarna, utan också för att de verkligt effektiva verktygen mot kriminaliteten finns här – och det vet alla egentligen.

En ekonomisk politik som kan bryta med decennierna av massarbetslöshet, reformer för ordentliga sociala skyddsnät, pensioner som går att leva på, satsningar på skola och ungdomar.

Det är efter sådana förändringar väljarna törstar efter och det är här socialdemokrater bör lägga sitt fokus.