Primo heter ett företag som specialiserat sig på lösningar i både lättbetong med borr- och fräs, och system för gjutformar.

De har en egen lösning för dosor som fräses in: efter att ett hål borrats trycks dosan in och låser sig själv lätt med påbyggda ”gummivingar” på sidorna. I dosans mitt, i botten, finns ett hål som passar till en fogskumspistol.

Skummet fördelas från baksidan ut och runt dosan på några sekunder och du kan sedan eventuellt justera dosan innan den torkar fast. För att slippa skära i fogskum monteras rör/slang med fördel först.  

Det blir helt tätt

En annan skillnad mot vad vi är vana vid är att Primos dosor har membran vid införing av rör och kabel, inga studsar att behöva göra utrymme för alltså.   

En dosa i väggen.
Primos egna lösning för dosor som fräses in.

Just membraninföringen används även på deras system för gjutning.

Vid demonstrationen ifrågasatte jag tätheten mot betongvatten, men enligt Primo blir det helt tätt; Du kan/ska till och med skära ett kryss (!) innan du trycker in röret som låses av tänder på insidan.

Skära kryss i membran är ju annars en ifrågasatt metod då IP-klassningen kan minska. 

På väg till Sverige

En annan fin lösning är deras mall för flera dosor i höjd eller sidled: du borrar det första hålet där mallen med vattenpass sedan låses med ett enkelt expanderande handgrepp.

En mall fäst på en vägg.
Primos mall för flera dosor i höjd eller sidled.

Mallen är av metall och rör sig inte en millimeter. Sen är det bara att borra vidare och flytta mallen efterhand.  

Thermobox L- och M-series heter Primos rör- och dossystem som är stora i Tyskland och enligt uppgift siktar på Sverige under kommande år.