(Längst ned i artikeln hittar du instruktioner och en lista på hjälpmedel)

Adhd, utmattning, dyslexi eller utslitna axlar, knän, höfter och nackar. Vita fingrar och kraftlöshet i händerna. Elektrikerna som söker hjälp hos Cecilia Joona Nyström har varierande besvär.

En del kommer till henne via Galaxen Bygg. Andra gör det inte, men har ändå behov av extra stöd för att arbetet ska fungera.

Under hela det första året på det nya jobbet har du rätt att få anpassningar med bidrag för arbetshjälpmedel.

Cecilia Joona Nyström, arbetsterapeut Arbetsförmedlingen

För att få hjälp av arbetsterapeuterna och sjukgymnasterna på Arbetsförmedlingen måste man vara inskriven där. Det måste också finnas ett medicinskt underlag som bekräftar behovet av anpassning.

– Vi kan erbjuda olika typer av stöd beroende på behov. Man kan få hjälp av oss att söka bidrag till arbetshjälpmedel, säger Cecilia Joona Nyström.

Cecilia Joona Nyström sitter på en bänk i stadsmiljö.
Cecilia Joona Nyström, arbetsterapeut på Arbetsförmedlingen i Stockholm.

Rätt till bidrag första året

Du kan få max 100 000kr om året till hjälpmedel

Som anställd kan man få max 100 000 kronor om året i arbetshjälpmedelsbidrag. Pengar som kan göra att du kan jobba kvar i yrket i flera år till, i stället för att tvingas sadla om.

Det kan vara ett hjälpmedel som gör att du kan behålla sin anställning eller ta ett visst jobb trots din förslitningsskada.

– Under hela det första året på det nya jobbet har du rätt att få anpassningar med bidrag för arbetshjälpmedel, säger Cecilia Joona Nyström.

Mer om bidrag för hjälpmedel på jobbet

  • Du kan få bidrag till hjälpmedel som underlättar för dig på jobbet.
  • Maximalt kan du få 100 000 kronor per år. Vid särskilda skäl kan du få ännu högre belopp. Även din arbetsgivare kan få bidrag på upp till 100 000 kronor per år.
  • Syftet med bidraget är att göra det lättare för dig att till exempel få eller behålla ett jobb, delta i ett program eller få annat stöd av Arbetsförmedlingen.
  • Bidraget kan du få under anställningens första tolv månader. Du kan fortfarande få hjälpmedel efter det, men då måste du kontakta Försäkringskassan.
  • Om du har ett skyddat arbete hos en offentlig arbetsgivare eller är anställd med lönebidrag får du bidrag även för behov som kommer fram senare under anställningen.
  • Du kan få bidraget om du har en funktionsnedsättning som påverkar din arbetsförmåga och du behöver hjälpmedel för att kunna utföra ditt jobb.
  • Det gäller både om du är anställd, är egenföretagare eller om du är med i ett program eller får annat stöd från Arbetsförmedlingen.
  • Det gäller också om du är med i arbetslivsorientering på en skola.  

Många väntar för länge

Glasögon med luppar som gör att du kan vinkla synen och inte behöver böja på nacken lika mycket när du tittar uppåt, trappklättrande pirror, kraftförstärkande handskar och elektriska skruvmejslar är några exempel på arbetshjälpmedel som finns på marknaden.

– Du har möjlighet att själv pröva ut produkterna med leverantörerna för att säkerställa att de blir bra, säger Cecilia Joona Nyström.

Men många väntar för länge med att söka den hjälp som finns. Kanske för att de tror att det inte finns något att göra just i deras situation.

Så är det nästan aldrig, är Cecilia Joona Nyströms erfarenhet. Hon brukar hitta lösningar på det mesta.

Kartläggning och uppföljning

Hon börjar alltid med en kartläggning av problemen som personen upplever. Sedan bokar Cecilia Joona Nyström in en ny tid någon vecka senare när personen hunnit reflektera mer över sina behov.

Ibland behöver hon ringa fler samtal och ställa följdfrågor efter det första mötet. Då brukar hon fråga saker som hur personen mår när den kommer hem och om nedsättningen begränsar även på helgerna.

– Då kan det komma fram att det nog gör väldigt ont i knäna.

Det är också vanligt att den som fått ett hjälpmedel sedan återkommer med önskemål om fler.

– Den friska axeln kanske har kompenserat under lång tid för den onda. Nu börjar personen känna av även den. Då får vi försöka titta på någon lösning på det också.

Brukar besöka arbetsplatser

Cecilia Joona Nyström brukar åka ut på arbetsplatserna. Då kan hon själv se om någon kompenserar en nedsättning med kroppen eller grimaserar när det gör för ont.  

– Det är roligt att komma ut till branschmänniskor som kan och vill, att få se deras resurser. Man är så mycket mer än sin onda axel, säger hon.

Så här gör du för att få hjälpmedel

  1. Kontakta Arbetsförmedlingen och berätta att du behöver hjälpmedel eller anpassning av din arbetsplats. Då gör Arbetsförmedlingen en bedömning av om du kan få bidrag.
  2. Om du inte redan är inskriven på Arbetsförmedlingen måste du skriva in dig där. Annars kan din ansökan inte hanteras.
  3. Din ansökan måste vara godkänd innan du beställer ett hjälpmedel eller skriver på ett hyresavtal.
  4. Arbetsförmedlingen betalar ut bidraget till dig. Om du inte kan betala fakturan för hjälpmedlet innan du har fått bidraget kan Arbetsförmedlingen betala den åt dig.
  5. Om du slutar din anställning eller praktik där du har fått bidrag kan du behålla hjälpmedlet och ta med det till din nya arbetsplats.

Källa: Arbetsförmedlingen

Exempel på hjälpmedel det går att få:

Exoskelett från Bioservo

  • Svenska teknikföretaget Bioservo har utvecklat ett exoskelett som styrs av armens muskler och rörelser. 

Kraftförstärkande handske

En handske kopplad till en sladd och dosor.
– ”Robothandsken” var det många som kallade den när den kom, säger Cecilia Joona-Nyström.

Kabelskalare (avisoleringstång)

  • Hjälper dig att ta bort isoleringen från elkablar. (Dustin home)

Brusreducerande lurar från BOSE

Ett par svarta hörlurar
Brusreducerande lurar, för dig som blir störd av stimuli och då får svårt att koncentrera dig. (NetonNet)

Elektrisk skruvmejsel

  • Gör att du slipper vridmomenten. (Dustinhome)

Handikalender

En mobiltelefon med kalendern på skärmen.
Handikalender kan laddas ner i telefonen som app. Hjälper till med att göra enkla planeringar.

Du kan även göra olika checklistor och lägga in påminnelser.

För att reducera stress eller om du har problem med att behålla uppmärksamheten eller få till en struktur. Det leder till stress för många.  (Frölundadata)

Värmehandskar

  • Kan hålla händerna varma under kalla vintrar och man jobbar ute långa tider. (Outdoorexperten)

Smartpen

En smartpenna och dess ask.
Man kanske har genomgångar på kontoret innan man ska iväg på jobb. Då kan du skriva en anteckning med pennan och samtidigt också få ljudfiler.

Bra för den med läs och skrivsvårigheter. Med pennan kan du lagra handskrivna anteckningar från A4 papper. Den synkar automatiskt dina anteckningar till alla dina enheter.

Om du använder pennan tillsammans med en app kan du också spela in ljud kopplade till dina anteckningar så att du inte behöver skriva ner så mycket. (Frölundadata)

Automatiskt svankstöd

  • Passar i bilen eller på kontoret. Syftar till att stabilisera svanken. Avlastar vid smärta och problem med ländryggen. (Rehaboteket)

Luppglasögon

Ett par glasögon med luppar monterade på glasen.
Luppglasögon gör att du kan vinkla synen. Då behöver du inte böja nacken lika mycket när du tittar uppåt.

– Syn, nacke och axlar hänger ihop. Kan man underlätta för synen med belysning eller förstoringar kanske man också kan minska smärtor och spänningar, säger Cecilia Joona-Nyström.

Trappklättrande pirra från Meyer

En kärra designad för trappklättring.
Trappklättrande pirra som lättrar på trappstegen och bär åt dig. Räddar ryggar. (AJ Produkter)

Trappklättrande kärra från Donkey

En kärra designad för trappklättring.
Trappklättrande kärra från Donkey Light. (Swemed)

Trappa med djupa steg

  • Har ett handräcke som ger dig bättre stöd. Du kan även montera den på hjul. (Trappfabriken)

Knäskydd med stötdämpare

Ett par knäskydd.
Knäskydd med stötdämpare, för arbete på tuffa underlag. (Proffsmagasinet)