Mattias Hellberg utomhus.

Mattias Hellbergs epilepsi gör att han bland annat har svårt att klara stress. Men med stöd från sin nuvarande arbetsgivare Ramirent och Galaxen Bygg har han fått anpassade arbetsuppgifter.

Mattias Hellberg är just nu föräldraledig från jobbet som elreparatör på Ramirent, före detta Stavdal, som han arbetat hos sedan 2007. Först i Göteborg och sedan i Stockholm.

Dagarna spenderas hemma i radhuset i Jakobsberg tillsammans med dottern Miriam, som när tidningen Elektrikern kommer på besök är 19 månader.

Den varma vårsolen lyser in på balkongen utanför köksfönstret. Miriam stoppar med god aptit både grädde och nybakad kärleksmums i munnen som pappa just ställt fram på köksbordet. Nyfiket lyssnar hon på hans röst när han berättar om jobbet och hur yrkeslivet genom åren har påverkats av hans epilepsi.

Mattias Hellberg och dottern Miriam.
Mattias Hellberg är just nu föräldraledig och dagarna spenderas hemma i radhuset i Jakobsberg tillsammans med dottern Miriam, 19 månader.

Epilepsin förvärrades med åren

Diagnosen fick Mattias Hellberg vid nio års ålder i Göteborg där han växte upp. Men det har funnits långa perioder när han varit helt symtomfri, berättar han. En period höll sig epilepsin borta i sex år i sträck.

– Det var under gymnasieåren, när jag gick på elprogrammet, och tre år efter studenten. Det var så skönt, säger han.

Efter gymnasiet fick Mattias Hellberg jobb som elektriker på Holmgrens. Där installerade han vitvaror och värmepumpar. På den tiden fick han använda sitt körkort och köra truck på jobbet.

– Men de senaste åren har epilepsin tyvärr förvärrats, säger han.

Det är en sorg att inte kunna göra det man känner att man har kompetens för.

Ninve Dallachi, handläggare på Galaxen Bygg

Har fått anpassade arbetsuppgifter

På grund av sin sjukdomsbild har Mattias Hellberg bland annat svårt att klara stress, som kan utlösa skov. Men med stöd av sin nuvarande arbetsgivare Ramirent och Galaxen Bygg, som ägs av bland andra Bravida, Byggföretagen och Måleriföretagen i Sverige, har Mattias Hellberg fått anpassade arbetsuppgifter på sin arbetsplats.

En individuell handlingsplan har skapats utifrån hans medicinska behov, i samverkan mellan honom själv, arbetsgivaren och Galaxen Bygg.

Jobbanpassningarna innebär att Mattias Hellberg får arbeta i sin egen takt och att han kan gå ifrån arbetet vid behov. I dagsläget ska han inte heller köra bil, truck eller andra fordon eller klättra på hög höjd på grund av riskerna det kan medföra om han skulle få ett anfall.

Jag har ju körkort, men har inte kört sedan 2005. För att få köra behöver jag ha varit anfallsfri i ett år.

Mattias Hellberg, elektriker

Men om och när epilepsin stabiliserar sig drömmer Mattias Hellberg om att få köra grävmaskin och testa andra typer av arbetsuppgifter som kräver körkort. Kanske skulle han då kunna jobba som fastighetsskötare eller i installationsbranschen.

– Jag har ju körkort, men har inte kört sedan 2005. För att få köra behöver jag ha varit anfallsfri i ett år, säger han.

”Många går in i väggen”

Vid köksbordet sitter även Ninve Dallachi, handläggare på Galaxen Bygg i Stockholm, och lyssnar på samtalet. Mattias Hellbergs egen handläggare Jonas Kedland är med via dataskärmen, på Teams.

Ninve Dallachi har hört många beskrivningar från personer hon handlägger om hur det känns när ens yrkesdrömmar kolliderar med förutsättningarna man har efter att ha drabbats av sjukdomar eller förslitningsskador.

Mattias Hellberg och Ninve Dallachi sitter vid Mattias matbord.
Galaxens handläggare Ninve Dallachi har hört många beskrivningar om hur det känns när ens yrkesdrömmar kolliderar med sjukdomar eller förslitningsskador.

– Det är en sorg att inte kunna göra det man känner att man har kompetens för. Många går in i väggen. De vill inte vara annorlunda på arbetsplatsen och följer då inte alltid de anpassningar de ska enligt sina handlingsplaner, säger hon.

Det kan då leda till ökad stress och ökade besvär. Mattias Hellberg nickar instämmande.

Stress på jobbet orsakade anfall

Ibland kan han bli frustrerad över hur epilepsin begränsar på jobbet. Samtidigt känner han att han med tiden lärt sig att anpassa sig efter sjukdomen.

Sedan han fick barn har han tvingats bli mer noga med att lyssna på sin kropp och på vad han orkar. Att ha familj kräver också sitt. Det är en ny aspekt som kommit in i hans liv, som han tidigare inte har behövt ta hänsyn till.

Helgerna förstördes för att jag hade stressat så mycket under veckorna.

Mattias Hellberg, elektriker

Mattias Hellberg berättar att han tidigare varit med om stressiga jobbsituationer som lett till att han drabbats anfall i slutet av arbetsveckan.

– Helgerna förstördes för att jag hade stressat så mycket under veckorna.

Kontakt med Galaxen sedan 2005

Första gången Mattias Hellberg kom i kontakt med Galaxen var i Göteborg 2005. Då hade han avslutat en anställning på grund av att det inte fungerade med epilepsin.

Den arbetsgivaren ville ändå att han skulle kunna fortsätta arbeta i någon form och satte honom i kontakt med Galaxen Bygg. Sedan dess har han haft den kontakten kvar, även under de kortare perioder som han arbetat på mindre firmor.

När Mattias Helleberg och hustrun flyttade till Stockholm 2015 tog han själv kontakt med Galaxen Bygg i Stockholm. Men han gjorde det först efter att han själv hade sökt och fått jobbet på Ramirent.

Han ville få stöd med anpassning av arbetsuppgifterna på sin nya arbetsplats som ligger i Spångaområdet. Precis på lagom cykelavstånd från radhuset i Jakobsberg.

En månad där jag har många anfall och är tvungen att vara hemma mycket från jobbet känns det skönt att ha stödet att luta mig mot.

Mattias Hellberg, elektriker

Går igenom uthyrda elskåp

Ramirent hyr ut byggmaskiner och annan utrustning till olika företag.  

– Jag arbetar idag mest med att gå igenom elskåp efter att de varit uthyrda och byter jordfelsbrytare och säkringar, säger Mattias Hellberg.  

Arbetsgivaren får ett lönebidrag som beslutats av Arbetsförmedlingen. Det kompenserar för hans nedsatta arbetsförmåga i relation till kraven som arbetsrollen ställer.

– Men lönen är kollektivavtalad och betalas ut direkt av arbetsgivaren, understryker Jonas Kedland.

En gång om året omprövas handlingsplanen tillsammans med Arbetsförmedlingen.

–  Kanske ligger lönebidraget för högt eller för lågt i förhållande till vad den anställde klarar och behöver ändras, säger han.

Jag vågar inte ha för stora förhoppningar om det där ännu. Då blir jag bara besviken om det inte funkar.

Mattias Hellberg, elektriker

Hoppas få hjälp av operation

För Mattias Hellberg känns det dubbelt att behöva stödet från Galaxen Bygg. Helst vill han ju kunna klara sig helt utan det och få använda hela sin kapacitet – utan att epilepsin ger sig till känna.

– Men när det är en månad där jag har många anfall och är tvungen att vara hemma mycket från jobbet känns det skönt att ha stödet att luta mig mot, säger han. 

Nu hoppas Mattias Hellberg mycket på en operation som han kanske kan få göra framöver. Men den kan bara bli aktuell om läkarna efter att ha röntgat hans hjärna lyckas hitta orsaken till epilepsin. Efter en sådan operation kan man, om man har tur, bli besvärsfri.

­­– Men jag vågar inte ha för stora förhoppningar om det där ännu. Då blir jag bara besviken om det inte funkar, säger han.

Mattias Hellberg i sitt hem.
Mattias vill helst kunna klara sig helt utan Galaxens stöd och få använda hela sin kapacitet – utan att epilepsin ger sig till känna. Nu hoppas han på en operation som han kanske kan få göra framöver.

Vad är Galaxen Bygg?

Syftet med Galaxens verksamhet är att stötta och hjälpa bland annat Elektrikerförbundets medlemmar och arbetsgivarna när en anställd behöver anpassningar av arbetsuppgifterna eller rehabilitering.

Orsakerna till att en anpassning behövs kan vara olika sjukdomar och förslitningsskador.

Galaxen Bygg jobbar bland annat med att hitta möjligheter till anpassade anställningar i företag för personer med funktionsnedsättning som har jobbat i byggsektorn.

I de fallen är anställningen anpassad och arbetsgivaren får då ett lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Det ska kompensera för personens nedsatta arbetsförmåga i relation till arbetets krav.

Källa: Galaxen Bygg

Antal elektriker, målare och träarbetare i Galaxen Bygg

Galaxen Bygg arbetar aktivt med 2 400 personer i landet.

  • 155 av dem är elektriker. 105 av dessa är i anpassat arbete. Övriga söker Galaxen Bygg arbete åt.
  • 770 är träarbetare. 520 har anpassat arbete. 250 träarbetare söker Galaxen Bygg nu arbete åt. 
  • 330 är målare, 240 är i arbete. 90 målare söker Galaxen Bygg nu arbete åt.