Det var sommaren 2020 som olyckan inträffade. Ola Petersson hoppade studsmatta med barnbarnen och det högra knät vreds till.

Väl på ortopedkliniken lämnades han över till en läkarstudent, som tog sin uppgift på stort allvar och hängde sig över båda Olas knän, så pass hårt på det tidigare friska vänstra knät att det knakade till – och Ola skrek rakt ut.

Den omilda undersökningen ledde till operation av det vänstra knät. Men det blev aldrig riktigt bra.

– Jag var hemma i ett halvår och försökte träna upp knät så gott jag kunde. Jag är lite bättre nu, men det beror på dagsformen, säger Ola.

Det har man ju hört, att om man ska få hjälp av Galaxen måste man byta jobb. Men han sa att så behöver det inte alls vara.

Ola Petersson, elektriker

Fick ny anställning på samma företag

Ola Petersson pratade med Elektrikernas ombudsman i Uppsala som föreslog att han skulle kontakta Galaxen, men det skakade Ola på huvudet åt.

– Jag vill inte byta jobb. Och det har man ju hört, att om man ska få hjälp av Galaxen måste man byta jobb. Men han sa att så behöver det inte alls vara. Så då hörde jag mig för, och han hade rätt.

Rent praktiskt fungerade det så att Ola slutade sin anställning på Sallén Elektriska på en fredag, och fick en ny anställning på samma företag måndagen efter.

– Det är för att Galaxen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kräver att det ska vara en nyanställning, förklarar Ola Petersson och tillägger:

– Och om jag nu hamnar sist i turordningen så är det ju bättre än att jag inte har något arbete alls.

Den största fienden är nog jag själv, när jag drabbas av för stor entusiasm inför ett uppdrag.

Ola Petersson, elektriker

Får jobba i sin egen takt

Hur fungerar stödet?

– Företaget får en del av min lön i stöd, men min lön är lika som tidigare. Mina arbetsuppgifter har förändrats så att jag numer får åka på små servicejobb, och jag får säga ifrån själv när jag inte orkar.

– Jag får jobba i min egen takt, och det står i avtalet att jag får ta en timme att ta igen mig när jag behöver. Och det finns ju utrymme för det för den peng företaget får för mig.

Vad har du fått för respons från företaget?

– Det är mer att de frågar ”klarar du de här” och då blir jag ju sur och säger ”jag är väl inte gjord av glas heller”, men så känner jag efter en stund, att jo, lite glas är jag nog gjord utav. Den största fienden är nog jag själv, när jag drabbas av för stor entusiasm inför ett uppdrag. Företaget har varit väldigt tillmötesgående, jag är glatt överraskad.

Om det här stödet från Galaxen funkar så bra som det gör för mig så kan det nog hjälpa någon annan också.

Ola Petersson, elektriker

Samma lön som tidigare

Har du fått några hjälpmedel?

– Inte mer än att jag får använda en av företagets automatväxlade bilar

Hur har kontakten med Galaxen fungerat?

– Jag fyllde i en blankett på internet och sedan så ringde de upp mig efter någon vecka. Hela processen tog väl någon månad.

– Tidigare hade jag fått frågan om jag ville gå ned till halvtid, men då svarade jag att det är inte aktuellt, det blir för litet pengar. Nu har jag samma lön som tidigare, och jag tänker att om det här stödet från Galaxen funkar så bra som det gör för mig så kan det nog hjälpa någon annan också.