Jag hade tänkt att denna ledare skulle handla om när jag träffade finansministern och pratade reseavdrag. Eller när jag och förbundets förste vice ordförande Louise var med på två utbildningstillfällen av våra förbundsmötesombud. Eller hur kul det har varit nu när vår verksamhet äntligen håller på att återgå till det normala efter pandemin.

Men allt detta överskuggas av Rysslands invasion av Ukraina.

Den 24 februari genomförde 6F:s ordföranden (Elektrikerna, Byggnads, Målarna, Seko och Fastighets) en videokonferens där vi skulle prata om våra vanliga gemensamma fackliga frågor. Men på morgonen nåddes vi av beskedet att Ryssland hade anfallit Ukraina.

All byggnation har stoppats

Elektrikerna har tillsammans med de svenska bygg- och träfacken varit delaktiga i uppbyggnaden av PROFBUD, ett fritt, demokratiskt och blommande byggfack i Ukraina.

Under vårt möte lyckades vi få videokontakt med PROFBUD:s ordförande Vasyl Andeyvev, som är på plats i Ukraina.

När vi pratade med Vasyl berättade han om oron om vad som ska hända. Han berättade även vilka konsekvenser kriget får för medlemmarna.

Hur kan vi 2022 ha ledare i Europa som tar sig rätt att tvinga ett annat land att underkasta sig deras vilja?

Urban Pettersson, förbundsordförande Elektrikerna

All byggnation har stoppats i landet och alla elektriker och byggnadsarbetare har blivit arbetslösa och förlorat sin inkomst.

Krigslagar har införts och vuxna män får inte lämna landet, utan måste vara beredda på att bli inkallade till att försvara sitt land.

Vasyl berättade också att hans familj var samlad men att de då ännu inte hade bestämt sig om de skulle fly från Ukraina eller inte.

Vasyl själv kommer stanna kvar i Ukraina. Han har tillsammans med sina kollegor inom facket ställt om den fackliga organisationen till att bidra i det humanitära arbetet genom att hjälpa till att bygga boenden, resa tält, samla ihop mat och vatten.

Ryssland måste omedelbart avsluta invasionen

Det korta samtalet som vi hade med Vasyl gjorde det overkliga verkligt, men inte det ofattbara fattbart. Hur kan vi 2022 ha ledare i Europa som tar sig rätt att tvinga ett annat land att underkasta sig deras vilja?

Putin och Ryssland måste omedelbart avsluta invasionen och med det få slut på ett helt folks lidande.

Vid förbundsstyrelsens senaste möte antog därför styrelsen ett uttalande, som du kan läsa här:

Uttalande: Elektrikerna i solidaritet med Ukraina

En tecknad spargris med en peng över sig
Insamling till Ukraina

Elektrikerna uppmanar också dig som medlem att visa din solidaritet med Ukrainas elektriker och byggnadsarbetare genom att ge ett bidrag till Elektrikernas och Byggnads gemensamma, nystartade insamling för Ukraina.

Insamlingen är ett solidaritetsverktyg som är öppen för alla som vill bidra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Med ditt bidrag kommer vi kunna:
✔︎Ge humanitärt stöd, kläder, filtar, mat med mera.
✔︎Ge stöd för att hitta boende under och efter attackens härjningar.
✔︎Långsiktigt bidra till återuppbyggandet av en stark demokratisk fackföreningsrörelse.

Elektrikerna vädjar till din solidaritet och medmänsklighet för att ge våra bröder och systrar en chans att övervinna denna kamp för självständighet.

Swisha ditt bidrag till: 123 658 26 47

Skriv gärna ”Elektriker för Ukraina” i meddelandefältet.

Ditt bidrag behövs!

Bild: Roman Manchenko/Shutterstock