(Läs den engelska originalversionen här)

Uttalande från Ukrainas fria fackförbund

Den 24 februari, klockan 05.00 (Kiev-tid) attackerade Ryssland fegt och startade invasionen i Ukraina.

De viktiga ukrainska städerna Odesa, Mariupol, Charkiv, Chernihiv och Donetsk och Luhansk är under attack. Flygplatserna nära Kiev attackerades också. Den ukrainska armén och folket försvarar sitt land.

Idag måste vi kämpa för vår frihet, demokrati och fred.

The Confederation of Free Trade Unions of Ukraine (KVPU) uppmanar alla globala fackliga organisationer, bröder och systrar från fackföreningar i olika länder till solidaritet.

Mykhailo Volynets, ordförande för Ukrainas fria fackförbund

KVPU uppmanar att fortsätta att stärka det internationella diplomatiska och ekonomiska trycket på Ryska federationen och tillhandahålla alla möjliga åtgärder för att stoppa krig och tvinga tillbaka deras styrkor från Ukrainas territorium.

Ett effektivt paket med sanktioner måste omedelbart införas mot Ryska federationen. Vi uppmanar till att ge all möjlig hjälp till Ukraina.

Vi måste enas för att stoppa kriget och säkerställa fred i Ukraina, i Europa och hela världen.

Som vi informerat om tidigare erkände den ryska presidenten V. Putin genom sitt dekret den 21 februari de självutnämnda republikerna Luhansk och Donetsk som suveräna och oberoende stater.

Dessutom startade Ryssland den 21 februari ett officiellt införande av ryska trupper till det ockuperade territoriet i Luhansk- och Donetsk-regionerna i Ukraina.

Enligt internationell humanitär rätt har Ryssland således erkänt att de varit part i en internationell väpnad konflikt.

Vi vill återigen betona att Ukraina iakttog vapenvila och respekterade överenskommelser, utförde inte militära eller olagliga handlingar i de ockuperade områdena.

Det var Ryssland som startade aggressionen 2014. Det var ryska styrkor som besköt städerna i Donetsk- och Luhansk-regionen den här veckan. Vi uppmanar också till att inte tro på rysk propaganda.

Inte bara Ukrainas självständighet utan också hela Europas säkerhet och världens framtid är beroende av vår gemensamma reaktion och solidaritet.

Enhet är vår styrka!

Ordförande för Ukrainas fria fackförbund
Mykhailo Volynets

P.S. Ledningen för KVPU och arbetarna vid KVPU:s centralkontor finns i Kiev. Vi hoppas att det kommer att finnas en internet- och mobilanslutning i Kiev så vi kan att informera er om situationen.

Ukrainare gör motstånd!