Click here for the English version of this article.

Ángel R Figueroa Jaramillo, ordförande sedan många år i Union of Electrical and Irrigation Industry Workers (UTIER), är upprörd när Elektrikern pratar med honom.

– Katastroferna utnyttjas för att privatisera landets elnät. Den 1 juni fick privatägda Luma Energy ta över driften av landets elnät. Det har tyvärr skett förr här, när människor efter katastrofer har fullt upp med annat, att myndigheter och privata bolag tar chansen, säger han.

Alla fördelar och rättigheter som vi har uppnått genom 79 års kamp försvann. Våra kollektivavtal slutade gälla.

Ángel R Figueroa Jaramillo, ordförande UTIER

Jaramillo är själv elektriker sedan 33 år, en stor profil och en stark röst inom arbetarrörelsen i Puerto Rico. Han fortsätter upprört:

– Ungefär 800 elektriker arbetade där när elnätet var statligt och alla var medlemmar i UTIER. De 800 strejkade, tillsammans med flera tusen andra i en solidaritetshandling, och vi genomför fortfarande demonstrationer. Men guvernören såg trots arbetarnas protester ändå till att Luma fick kontraktet.

Privatiseringen slog ut kollektivavtalen

Den officiella förklaringen är att elnätet i landet, som ofta har avbrott, ska bli stabilare och priserna lägre med ett vinstdrivande företag och inte staten som ägare.

Ett argument Jaramillo fnyser åt.

Han berättar att effekten av privatiseringen för UTIER, som är det äldsta och största oberoende fackförbundet i Puerto Rico, blev att mängder av medlemmar förlorade jobben medan några lämnade förbundet för att det var det enda sättet att få anställning i det privata bolaget.

En demonstrerande folkmassa i Puerto Rico. På det största plakatet står det #FueraLuma.
– Ungefär 800 elektriker arbetade där när elnätet var statligt och alla var medlemmar i UTIER. De 800 strejkade, tillsammans med flera tusen andra i en solidaritetshandling, och vi genomför fortfarande demonstrationer. Men guvernören såg trots arbetarnas protester ändå till att Luma fick kontraktet, säger Ángel R Figueroa Jaramillo, ordförande i UTIER.

Detta, betonar han, gör att det idag inte är tillräckligt antal utbildade och rutinerade elarbetare så att eldriften i hela landet plötsligt är i farozonen.

– Privatiseringen slog helt ut det fackliga arbetet. Alla fördelar och rättigheter som vi har uppnått genom 79 års kamp försvann. Våra kollektivavtal slutade gälla. De två största förlusterna var försämrad anställningstrygghet och att pensionssystemet helt urholkas, säger Jaramillo.

Spelar ut facken mot varandra

Han menar att olika fackliga organisationer i det krisande landet spelas ut mot varandra, vilket han ser som den stora förlusten för arbetarrörelsen generellt.

Och, enligt honom, ett klassiskt grepp i Latinamerika.

– Vårt folk har på några år tagit sig igenom orkaner, jordbävningar och pandemi. Och som om det inte vore nog är landet totalt bankrutt, med enorma skulder och dessutom en våg av arbetsföra som flyttar till USA. Men vi kan inte låta våra gamla dö av fattigdom och våra unga växa upp i fattigdom, säger han.

Han ser ändå hopp.

Omvärlden har engagerat sig och han menar att försök att privatisera olika delar av det offentliga i Puerto Rico genom åren har mött motstånd och till slut slagits tillbaka i årtionden.

En demonstrerande folkmassa i Puerto Rico.
Effekten av privatiseringen för UTIER, som är det äldsta och största oberoende fackförbundet i Puerto Rico, blev att mängder av medlemmar förlorade jobben medan några lämnade förbundet för att det var det enda sättet att få anställning i det privata bolaget.

Kampanjar för elektrikers rättigheter

Det puertoricanska elektrikerfacket UTIER och Public Service International, en internationell facklig organisation för offentliganställda, driver en gemensam kampanj.

Det handlar om att förmå Puerto Ricos guvernör Pedro Pierluisi att erkänna öns elektrikers rättigheter – och återskapa deras jobb.

En nyckel i försöken att få inte minst den fackliga världen att sluta upp och stödja UTIER i Puerto Rico är kanadensaren Euan Gibb. Han har titeln Regional Assistant and Global Multinationals Organizer inom Public Service International.

Varje framgång svenska fackliga organisationer får i Sverige analyseras av fackliga systrar och bröder i andra länder.

Euan Gibb

Från Inter Americas-kontoret i São Paulo, Brasilien, arbetar han med den här typen av frågor och solidaritetskampanjer.

– Internationell solidaritet hjälper till att stoppa upp de mest aggressiva attackerna. Kampanjer som den här för de puertoricanska elektrikerna kan verkligen göra en skillnad, även om det råder svåra omständigheter där för alla inblandade, säger han.

Euan Gibb i talarstolen
– En sak är viktigt att poängtera. Varje framgång svenska fackliga organisationer får i Sverige analyseras av fackliga systrar och bröder i andra länder. Därför är det viktigt att även sådant som sker i Sverige uppmärksammas och delas, säger Euan Gibb, Regional Assistant and Global Multinationals Organizer inom Public Service International.

Svenska fackens framgångar bidrar

Tusentals runt om i världen stöttar på olika sätt kampanjen, bland genom att klicka sitt stöd på sajten Labour Start.

Euan Gibb, som arbetat fackligt hela sitt vuxna liv och har dubbla masterexamina i Kanada och Tyskland i globala arbetsfrågor, slår fast:

– En sak är viktigt att poängtera. Varje framgång svenska fackliga organisationer får i Sverige analyseras av fackliga systrar och bröder i andra länder. Därför är det viktigt att även sådant som sker i Sverige uppmärksammas och delas.

Fakta: Puerto Rico

Puerto Rico är en ögrupp i Karibien och är ett självstyrande territorium som tillhör USA. Det vill säga: USA:s president Joe Biden är landets president, invånarna är amerikanska medborgare (med viss särställning) och man har begränsad representation i USA:s kongress.

Puerto Rico kallas ofta ”USA:s 51:a stat”.

Den verkställande makten leds av guvernören som utses av USA:s president.

Ytan är stor som Östergötland, San Juan är huvudstad och befolkningen cirka 3,5 miljoner. Spanska är förstaspråk.