Ni har sett henne briljera i SVT:s På spåret, historieläraren Cecilia Düringer. Men hon är även en briljant ciceron i Sveriges radios P3 Historia. I skrivande stund finns 119 olika avsnitt, varav i stort sett alla ger ökad förståelse och spännande insikter om historiska personer.

Vid sin sida har Düringer en skådespelare som förhöjer dramatiken med scener ur historien och en historiker som ger fördjupad kunskap i ämnet. 

Cecilia Düringer
Cecilia Düringer är en briljant ciceron i Sveriges radios P3 Historia, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

Nikola Tesla — elektricitetspionjären som glömdes bort

Ett otroligt intressant avsnitt om uppfinnaren och snillet Nikola Tesla som lyckades bemästra den farliga och flyktiga elektriciteten.

Redan i skolan på 1870-talet föreslår Tesla hur en tidig elmotor skulle kunna förbättras, men får till svar av läraren att det är dumheter att tro att en sådan apparat någon gång skulle kunna byggas. Nikola Teslas stora mission är den banbrytande tanken att använda växelström för att få till en roterande motor.

Hans arbetsgivare, Thomas Edison, tycker dock att tanken är löjlig. Han har nämligen byggt sin verksamhet på likström.

Nikola Tesla blev aldrig riktigt förstådd, i sin egen tid. Men nu nämns hans namn ofta, kanske inte just på grund av vem han var, utan mer på grund av Elon Musk som tog Teslas namn till sitt bil- och energiföretag.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Julius Caesar – mannen, myten och mordet

Vi befinner oss 44 fKr och Julius Caesar har precis dödats med 23 dolkhugg. Vi får berättelsen om Caesars liv och det som skett fram till dess mordet inträffar.

Inte minst relationen till styvsonen Brutus. Julius Caesar var politikern som satte punkt för ett halvt millennium av romersk republik. Blev diktator, men ändå älskad av folket. Och samtidigt hatad av sina fiender.

Julius Ceasar
Julius Ceasar

Potemkin och Katarina II – århundradets kärlekssaga

Söker du en episk kärleksaffär med beståndsdelarna makt, sex, intriger, otrohet och gränslös kärlek? Katarina den storas kärleksaffär med den unge, enögde Grigorij Potemkin i Rysslands 1700-tal har allt detta – och mycket mer.

Alla avsnitt finns att lyssna på www.sr.se och där poddar finns.

Grigorij Potemkin
Grigorij Potemkin