• Bild: Pressbild

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, ”Om politiska affärer”.

Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Vi får bland annat höra om Haijby-affären (den affären beskrivs mycket utförligt i författarparet Lena Ebervall och Per E Samuelsons roman ”Ers majestäts olycklige Kurt”, se nedan), och om Kejne-affären som handlar om pastor Karl-Erik Kejnes anklagelser om en ”homosexliga” som skyddades av ett högt stående samhällsskikt.

Två affärer som belyser bögskräcken i en stor del av 1900-talets Sverige. Mycket av de skandaler som nådde pressen under 1940- och -50-talen handlade om homosexualitet, mäktiga män och påstådda psykiska sjukdomar.

Ofta återkommer författaren och skribenten Vilhelm Moberg som förespråkare mot maktmissbruk och kuplettsångaren och skådespelaren Karl Gerhard som satirisk uttolkare av de olika skandalerna.

En annan skandal som nämns är Husebyaffären. Ägaren till Huseby, Florence Stephens, blir svindlad av prins Carl Bernadotte och hans skrupelfria vän Gutenberg. Den förre frias då rätten menar att han inte förstått vad han gjort, den senare fälls till tre och ett halvt års straffarbete.

Florence Stephens omyndigförklaras fram till året före sin död 1979. Hon donerar en brevsamling till det Bernadotteska biblioteket där brev från Oskar II till hennes far hemligstämplas fram till 30 år efter hennes död, vilken inföll 2009. Då förnyar vår nuvarande konung hemligstämpeln. Mycket spännande i denna podd, alltså.

Även Husebyaffären har beskrivits i en bok av ovan nämnda Ebervall-Samuelson.

Senare skandaler som avhandlas bär kända prefix som Geijer, IB och Ebbe Carlsson.

Birollsinnehavare under de senare skandalerna återkommer i skandal efter skandal. Det är namn som Guillou, Bratt, Leif GW Persson, Olof Palme – och det socialdemokratiska partiet.

Lind och Gustafsson samtalar och spekulerar i två dryga timmar kring de olika politiska skandalerna. En hel del är nytt för mig.

Visste du till exempel att DN efter Peter Bratts Geijer-avslöjande, och därefter offentliga skampåle, instiftade ett Lennart Geijer-stipendium för bästa grävande journalistik? (Som nog inte delades ut särskilt många gånger). Ironin i detta.

Två avsnitt. Finns på SR play.


Boken: ”Ers majestäts olycklige Kurt”

Av Lena Ebervall och Per E Samuelson

Det här är skildringen av en av de största skandalerna i svensk 1900-talshistoria. Det är en roman, men med mycket faktamaterial. Det handlar om hur småbrottslingen Kurt Hajiby under 1930-talet blir kung Gustav V:s älskare.

Deras första möte sker då Hajiby söker kungen för att få utskänkningstillstånd till det kafé han och hans hustru driver i centrala Stockholm.

Det här är också historien om övergrepp och pedofili. Kurt Hajiby själv skildras inte särskilt positivt i denna roande tegelsten till historisk roman. Han utpressar kungen på enorma belopp och synes ha ett ogenomträngligt ego. Slutet är i detta fall inte gott.


LÄS ÄVEN:

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 7

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund