• Foto: Viasat

2019-05-10

RECENSION

”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

Almedalen har problem med sin sex appeal. Förrförra året ställde statsministern in sin medverkan på politikerveckan för att umgås med vanligt folk i stället.

I år drar Aftonbladet ned på sin medverkan. Fler mediebolag flaggar nu för samma sak.

Det är därför inte utan att man undrar om Viaplay fått anslag från region Gotland för att hotta upp stämningen kring politikerveckan.

Nu har nämligen TV-serien Den inre cirkeln, som bygger på Moderaternas gamle strateg Per Schlingmanns bok I maktens öga, haft premiär.

LÄS ÄVEN: ”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande” 

Redan efter ett avsnitt börjar jag undra om någon som legat bakom den här produktionen någonsin besökt Almedalen eller träffat en politiker.

Ja, eller ens varit i Sverige. Statsskicket i TV-serien är oklart. Det verkar bara finnas ett parti.

Den som leder partiet bestämmer sin efterträdare. Det är som att Gotland förvandlats till Castros Kuba.

Mitt i detta befinner sig vår Falling Down-protagonist, näringsminister David Ehrling.

En man så usel på att lägga livspussel att han bokat in övningskörningstimmar med sin besvikne son mitt i en av årets stressigaste arbetsveckor för en politiker.

Han är impulsiv, lustdriven, har bristande strategisk förmåga.

Trots detta har han lyckats bli svensk minister. Något som faktiskt är det mest realistiska i hela TV-serien.

Däremot känns det inte helt realistiskt hur Ehrling jagas av journalister som ska avslöja att han pratat med tjejer på krogen.

LÄS ÄVEN: Här är Europafackets krav inför EU-valet

Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill.

Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit.

Här kan man efter vargtimman på Donners uteservering se toppolitiker grinda Expressengetingen tillsammans med de journalister som normalt ska bevaka dem utan att det skrivs en rad.

I jämförelse med hur det faktiskt är under politikerveckan känns allt märkligt återhållsamt, kristet och försiktigt.

Men det kan också bero på att absolut ingen som helst kemi uppstår under åtta avsnitt av dialog så stolpig att det känns som att precis alla hatar varandra.

Och jag hatar dem. Vid första mordet tänker jag ”Skönt att hon dog” – för annars hade jag gjort det, av sekundärskam.

Många har påtalat Olle Sarris flintisperuk som TV-seriens verkliga höjdpunkt.

Och den är på nivå med Mikael Persbrandts Trollet Rulle-outfit i Richard Hoberts medeltidskalkon Tre solar.

LÄS ÄVEN: 1 maj: Arbetarrörelsen tog tillbaka sin dag

Men bäst i hela serien är Babben Larsson. Hennes skådespelarinsats är så lågintensiv att jag först tror att det är den faktiska Babben som gör en cameo i Den inre cirkeln.

Medieprofiler som Alexandra Pascalidou, Robert Aschberg och Schlingmann själv dyker upp som politiska kommentatorer.

Så varför skulle inte Babben kunna stå och slöprata med en lokal polis halvtimmen efter ett mord på Kallis?

Ser ut som Babben, pratar som Babben, det är Babben.

Jag reagerar inte ens när hon med självklarhet glider in bakom polisens avspärrningar för att titta på liket. Vi är trots allt i Visby.

Klart Babben har den pondusen på Gotland.

Johannes Klenell

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.