• Foto: Viasat

2019-05-10

RECENSION

”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

Almedalen har problem med sin sex appeal. Förrförra året ställde statsministern in sin medverkan på politikerveckan för att umgås med vanligt folk i stället.

I år drar Aftonbladet ned på sin medverkan. Fler mediebolag flaggar nu för samma sak.

Det är därför inte utan att man undrar om Viaplay fått anslag från region Gotland för att hotta upp stämningen kring politikerveckan.

Nu har nämligen TV-serien Den inre cirkeln, som bygger på Moderaternas gamle strateg Per Schlingmanns bok I maktens öga, haft premiär.

LÄS ÄVEN: ”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande” 

Redan efter ett avsnitt börjar jag undra om någon som legat bakom den här produktionen någonsin besökt Almedalen eller träffat en politiker.

Ja, eller ens varit i Sverige. Statsskicket i TV-serien är oklart. Det verkar bara finnas ett parti.

Den som leder partiet bestämmer sin efterträdare. Det är som att Gotland förvandlats till Castros Kuba.

Mitt i detta befinner sig vår Falling Down-protagonist, näringsminister David Ehrling.

En man så usel på att lägga livspussel att han bokat in övningskörningstimmar med sin besvikne son mitt i en av årets stressigaste arbetsveckor för en politiker.

Han är impulsiv, lustdriven, har bristande strategisk förmåga.

Trots detta har han lyckats bli svensk minister. Något som faktiskt är det mest realistiska i hela TV-serien.

Däremot känns det inte helt realistiskt hur Ehrling jagas av journalister som ska avslöja att han pratat med tjejer på krogen.

LÄS ÄVEN: Här är Europafackets krav inför EU-valet

Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill.

Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit.

Här kan man efter vargtimman på Donners uteservering se toppolitiker grinda Expressengetingen tillsammans med de journalister som normalt ska bevaka dem utan att det skrivs en rad.

I jämförelse med hur det faktiskt är under politikerveckan känns allt märkligt återhållsamt, kristet och försiktigt.

Men det kan också bero på att absolut ingen som helst kemi uppstår under åtta avsnitt av dialog så stolpig att det känns som att precis alla hatar varandra.

Och jag hatar dem. Vid första mordet tänker jag ”Skönt att hon dog” – för annars hade jag gjort det, av sekundärskam.

Många har påtalat Olle Sarris flintisperuk som TV-seriens verkliga höjdpunkt.

Och den är på nivå med Mikael Persbrandts Trollet Rulle-outfit i Richard Hoberts medeltidskalkon Tre solar.

LÄS ÄVEN: 1 maj: Arbetarrörelsen tog tillbaka sin dag

Men bäst i hela serien är Babben Larsson. Hennes skådespelarinsats är så lågintensiv att jag först tror att det är den faktiska Babben som gör en cameo i Den inre cirkeln.

Medieprofiler som Alexandra Pascalidou, Robert Aschberg och Schlingmann själv dyker upp som politiska kommentatorer.

Så varför skulle inte Babben kunna stå och slöprata med en lokal polis halvtimmen efter ett mord på Kallis?

Ser ut som Babben, pratar som Babben, det är Babben.

Jag reagerar inte ens när hon med självklarhet glider in bakom polisens avspärrningar för att titta på liket. Vi är trots allt i Visby.

Klart Babben har den pondusen på Gotland.

Johannes Klenell

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.