• De (NMR red. anm) pekar ut sina meningsmotståndares hem och hotar med hängning i närmaste lyktstolpe. Det finns all anledning för oss att vara rädda. Men det finns ännu större anledning för oss att visa mod, sade Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Foto: Helena Forsberg

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Thomas Nordin

 • I Ludvika blev det inga fysiska konfrontationer mellan demonstranter men klart och tydligt visade Ludvikaborna att deras kommun inte tillhör nazisterna.
  Foto: Helena Forsberg

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Thomas Nordin

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Thomas Nordin

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Helena Forsberg

 • Masar, kullor, världsmedborgare. Ni riktiga Svergievänner, så hälsade Johan Danielsson mötesdeltagarna i Ludvika i sitt tal som sedan handlade om att ta strid mot nazismen men naturligtvis också om EU då han är S och LO:s kandidat i parlamentsvalet. Foto: Helena Forsberg

 • Nazisternas skara var färre än ifjol och överröstades av motdemonstranterna.Foto: Thomas Nordin

 • Målareförbundet fanns på plats i Ludvika. Här representerade av ombudsman Fredrik Adolfsson, Borlänge, och Robert Ask som åkt upp från Södertälje för att stötta Ludvika mot nazisterna. Foto: Helena Forsberg

 • – Vi är banne mig socialdemokrater, ingen uppgift är för stor eller för svår för oss. Vår kollektiva protest mot orättvisor ska mullra i gruvhålen, älvarna och bergen, i köpcentrena, skolorna och sovrummen, sade Sofie Eriksson. Foto: Helena Forsberg

2019-05-02

1 maj är arbetarrörelsens dag. Trots det har nazisterna på flera håll i landet, och framförallt i Ludvika, de senaste åren marscherat på gatorna.

Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin höll i år sitt 1 maj-tal i Ludvika för han vill inte stå bredvid och se NMR ta över arbetarrörelsens dag.

Och han var inte ensam. Kängornas tramp och slagorden från de militärliknande leden överröstades av motdemonstranternas ihärdiga kör: ”Krossa nazismen” och ”Inga nazister på våra gator”.

Företagare gick samman, kyrkan arrangerade familjedag med budskapet ”Störst av allt är kärleken”, Dalarna mot rasism hade samling i parken, clowner spred glädje och kärlek.

Ung som gammal stod upp mot de mörka krafterna.

LÄS ÄVEN: Förändring av uteslutningsärenden – på grund av nazister

Nordiska motståndsrörelsen hade ett hundratal i sina led medan Socialdemokraternas 1-maj tåg samlade cirka 400 personer, och därutöver hundratals människor som fyllde gator och parker med budskapet att Ludvika står för öppenhet och solidaritet.

Jonas Wallin sa i sitt tal:

– Vi som byggde Sverige, gjorde det med drömmar om jämlikhet. Vi timrade och röjde landet, och vi byggde en rörelse som bar på idén om att människor hade lika värde, och lika rättigheter. Det går en rak linje i våra gärningar och ord, från kampen för lika rösträtt och åtta timmars arbetsdag, till vårt arbete i fullmäktigerum och på arbetsplatser.


”Den överenskommelse som nu ligger till grund för svensk politik kanske varit nödvändig, men socialdemokratin är större än regeringen.”
– Jonas Wallin, Elektrikerförbundets ordförande


– Vi som byggde arbetarrörelsen gjorde det för att vi har en gemensam önskan om att räknas på samma sätt som de som äger kapitalet, och att våra röster ska väga lika tungt, oavsett vilka vi är, eller vilka våra föräldrar är. I den grundidén ligger också idén om solidaritet som gjort att vi vävt en väv tillsammans, kvinnor och män, fiskare och torpare, flyktingar och masar. Trådarna i den väven är inte starka i sig, vi vet att vi måste hålla ihop, att vår kamp måste vävas samman.

Jonas Wallin sade i sitt tal att väven av motstånd måste fortsätta vävas – men att ansvaret kan inte bara ligga på gräsrötterna utan att det också är dags att skriva lagar som förbjuder alla terrororganisationer. Men förbud räcker inte för att nå frihet och gemenskap:

– Det krävs, som vi socialdemokrater har vetat i över hundra år, att samhället blir mer jämlikt. Att demokratin i högre grad också gäller ekonomin.

LÄS ÄVEN: Regeringens beslut: Fler undantag i las ska utredas

Elektrikernas ordförande tog också sats från plakattexten ”att man ens ska behöva protestera mot den här skiten”. På plakatet avsåg det nazismen men det kan sägas om så mycket mer.

Jonas Wallin tog upp att det borde vara en självklarhet att vi ska ha trygghet vid anställning, att försämra arbetsmiljölagen borde inte vara uppe på dagordningen. Det behövs starkare lagstiftning och vi behöver ta fighten för den vi har. Både på hemmaplan och i EU.


”Vi som byggde arbetarrörelsen gjorde det för att vi har en gemensam önskan om att räknas på samma sätt som de som äger kapitalet, och att våra röster ska väga lika tungt, oavsett vilka vi är, eller vilka våra föräldrar är.”
– Jonas Wallin, Elektrikerförbundets ordförande


– Vad vi däremot inte ska göra, det är att helt okritiskt sluta upp bakom allt i 73-punktsprogrammet. Den överenskommelse som nu ligger till grund för svensk politik kanske varit nödvändig, men socialdemokratin är större än regeringen.

– Nu startar vi ett rejält folkrörelsearbete ända ute i Arbetarekommunerna för att tillsammans bygga en vision för framtiden. För det är faktiskt inte en utopi vi pratar om, utan något vi kan. Något vi kunnat länge. Jag pratar om att göra politik, att göra välfärd, att göra reformer. Jag pratar om att bygga landet.

LÄS ÄVEN: Samarbete över fackgränserna får LO:s feministiska stipendium

Jonas Wallin tillbringade dagen i Ludvika. Förutom 1 maj-tåget och talet, så var han med vid presentationen av en rapport framtagen av LO och tankesmedjan Tiden som handlar om hur högerextremisternas framväxt i Europa tydligt har begränsat fria- och fackliga rättigheter. Vid dagens slut hade han en varm känsla i kroppen:

– Här finns så mycket glädje och kärlek. Det är fantastiskt när människor kliver fram och tar ansvar. Det är bland det vackraste som finns.

I Ludvika talade också EU-valskandidaten Johan Danielsson och Sofie Eriksson, socialdemokrat och krönikör i Dala-Demokraten och Elektrikern.

Helena Forsberg
helena.forsberg@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.