• De (NMR red. anm) pekar ut sina meningsmotståndares hem och hotar med hängning i närmaste lyktstolpe. Det finns all anledning för oss att vara rädda. Men det finns ännu större anledning för oss att visa mod, sade Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Foto: Helena Forsberg

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Thomas Nordin

 • I Ludvika blev det inga fysiska konfrontationer mellan demonstranter men klart och tydligt visade Ludvikaborna att deras kommun inte tillhör nazisterna.
  Foto: Helena Forsberg

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Thomas Nordin

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Thomas Nordin

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Helena Forsberg

 • Masar, kullor, världsmedborgare. Ni riktiga Svergievänner, så hälsade Johan Danielsson mötesdeltagarna i Ludvika i sitt tal som sedan handlade om att ta strid mot nazismen men naturligtvis också om EU då han är S och LO:s kandidat i parlamentsvalet. Foto: Helena Forsberg

 • Nazisternas skara var färre än ifjol och överröstades av motdemonstranterna.Foto: Thomas Nordin

 • Målareförbundet fanns på plats i Ludvika. Här representerade av ombudsman Fredrik Adolfsson, Borlänge, och Robert Ask som åkt upp från Södertälje för att stötta Ludvika mot nazisterna. Foto: Helena Forsberg

 • – Vi är banne mig socialdemokrater, ingen uppgift är för stor eller för svår för oss. Vår kollektiva protest mot orättvisor ska mullra i gruvhålen, älvarna och bergen, i köpcentrena, skolorna och sovrummen, sade Sofie Eriksson. Foto: Helena Forsberg

2019-05-02

1 maj är arbetarrörelsens dag. Trots det har nazisterna på flera håll i landet, och framförallt i Ludvika, de senaste åren marscherat på gatorna.

Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin höll i år sitt 1 maj-tal i Ludvika för han vill inte stå bredvid och se NMR ta över arbetarrörelsens dag.

Och han var inte ensam. Kängornas tramp och slagorden från de militärliknande leden överröstades av motdemonstranternas ihärdiga kör: ”Krossa nazismen” och ”Inga nazister på våra gator”.

Företagare gick samman, kyrkan arrangerade familjedag med budskapet ”Störst av allt är kärleken”, Dalarna mot rasism hade samling i parken, clowner spred glädje och kärlek.

Ung som gammal stod upp mot de mörka krafterna.

LÄS ÄVEN: Förändring av uteslutningsärenden – på grund av nazister

Nordiska motståndsrörelsen hade ett hundratal i sina led medan Socialdemokraternas 1-maj tåg samlade cirka 400 personer, och därutöver hundratals människor som fyllde gator och parker med budskapet att Ludvika står för öppenhet och solidaritet.

Jonas Wallin sa i sitt tal:

– Vi som byggde Sverige, gjorde det med drömmar om jämlikhet. Vi timrade och röjde landet, och vi byggde en rörelse som bar på idén om att människor hade lika värde, och lika rättigheter. Det går en rak linje i våra gärningar och ord, från kampen för lika rösträtt och åtta timmars arbetsdag, till vårt arbete i fullmäktigerum och på arbetsplatser.


”Den överenskommelse som nu ligger till grund för svensk politik kanske varit nödvändig, men socialdemokratin är större än regeringen.”
– Jonas Wallin, Elektrikerförbundets ordförande


– Vi som byggde arbetarrörelsen gjorde det för att vi har en gemensam önskan om att räknas på samma sätt som de som äger kapitalet, och att våra röster ska väga lika tungt, oavsett vilka vi är, eller vilka våra föräldrar är. I den grundidén ligger också idén om solidaritet som gjort att vi vävt en väv tillsammans, kvinnor och män, fiskare och torpare, flyktingar och masar. Trådarna i den väven är inte starka i sig, vi vet att vi måste hålla ihop, att vår kamp måste vävas samman.

Jonas Wallin sade i sitt tal att väven av motstånd måste fortsätta vävas – men att ansvaret kan inte bara ligga på gräsrötterna utan att det också är dags att skriva lagar som förbjuder alla terrororganisationer. Men förbud räcker inte för att nå frihet och gemenskap:

– Det krävs, som vi socialdemokrater har vetat i över hundra år, att samhället blir mer jämlikt. Att demokratin i högre grad också gäller ekonomin.

LÄS ÄVEN: Regeringens beslut: Fler undantag i las ska utredas

Elektrikernas ordförande tog också sats från plakattexten ”att man ens ska behöva protestera mot den här skiten”. På plakatet avsåg det nazismen men det kan sägas om så mycket mer.

Jonas Wallin tog upp att det borde vara en självklarhet att vi ska ha trygghet vid anställning, att försämra arbetsmiljölagen borde inte vara uppe på dagordningen. Det behövs starkare lagstiftning och vi behöver ta fighten för den vi har. Både på hemmaplan och i EU.


”Vi som byggde arbetarrörelsen gjorde det för att vi har en gemensam önskan om att räknas på samma sätt som de som äger kapitalet, och att våra röster ska väga lika tungt, oavsett vilka vi är, eller vilka våra föräldrar är.”
– Jonas Wallin, Elektrikerförbundets ordförande


– Vad vi däremot inte ska göra, det är att helt okritiskt sluta upp bakom allt i 73-punktsprogrammet. Den överenskommelse som nu ligger till grund för svensk politik kanske varit nödvändig, men socialdemokratin är större än regeringen.

– Nu startar vi ett rejält folkrörelsearbete ända ute i Arbetarekommunerna för att tillsammans bygga en vision för framtiden. För det är faktiskt inte en utopi vi pratar om, utan något vi kan. Något vi kunnat länge. Jag pratar om att göra politik, att göra välfärd, att göra reformer. Jag pratar om att bygga landet.

LÄS ÄVEN: Samarbete över fackgränserna får LO:s feministiska stipendium

Jonas Wallin tillbringade dagen i Ludvika. Förutom 1 maj-tåget och talet, så var han med vid presentationen av en rapport framtagen av LO och tankesmedjan Tiden som handlar om hur högerextremisternas framväxt i Europa tydligt har begränsat fria- och fackliga rättigheter. Vid dagens slut hade han en varm känsla i kroppen:

– Här finns så mycket glädje och kärlek. Det är fantastiskt när människor kliver fram och tar ansvar. Det är bland det vackraste som finns.

I Ludvika talade också EU-valskandidaten Johan Danielsson och Sofie Eriksson, socialdemokrat och krönikör i Dala-Demokraten och Elektrikern.

Helena Forsberg
helena.forsberg@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.