Som pensionär förväntas man ha en massa tid över, men det vete tusan. Dagarna fylls av en mängd saker.

Ronny Wenngren: ”Det började med ett Legohus och en banan­kontakt”

Krönikor

Men ibland känner man sig kanske mer upptagen än vad man är, som när jag ringde för några år sedan till min 92 åriga moster och sa att vi inte kunde komma o hälsa på eftersom vi var bortresta, men ”vi kommer till dig i november”.

Hennes svar var: ”I november? Nej det går inte, då har jag både fotvård och frisörskan, så det är fullt upp”.

Detta var långt före denna sorgliga pandemi. Men när det äntligen släpper hoppas man ju att man inte känner sig upptagen för att man har två saker inbokad på en månad. 

Vi brukar ju prata om vikten av medlemsutbildning, till exempel för att kunna utnyttja de rättigheter vi kämpat oss till nu i över hundra år.

Ronny Wenngren, Elektrikernas tidigare förhandlingschef

Något som man fått tid att utforska nu i coronatider är ju alla dessa poddar. Det finns ju poddar om allt. Samliv, humor, historiska händelser, bilar, hälsa – ja, nämn det bara så finns det en.

Ronny Wenngren medlar i målar­konflikten

Avtal 2020

Men ett ämne som i alla fall jag inte lyckats hitta, åtminstone inte om mitt förbund, är en podd om fackliga frågor.

Vi brukar ju prata om vikten av medlemsutbildning, till exempel för att kunna utnyttja de rättigheter vi kämpat oss till nu i över hundra år. Men då måste man ju känna till sitt avtal, hur facket fungerar och så vidare.

En podd som går igenom avtalets innehåll och betydelse, måste ju ske på ett intressant och inspirerande sätt. Man förstår ju svårigheten i det.

Men kan man göra en podd om diktatorer (det finns en sådan) som känns intressant och värt att lyssna på så skall man väl också kunna göra en om något som borde ligga de anställda varmt om hjärtat.

Alltså dennes rätt till ersättning, ledighet med mera. Har man rätt till lön under viss ledighet, exempelvis.

En annan intressant fråga som kanske kunde avhandlas är ju den eviga frågan om icke medlemmars rättigheter.

En annan fråga som är fackligt het och diskuteras nu är eventuella kommande förändringar i LAS.

Ronny Wenngren, Elektrikernas tidigare förhandlingschef

Det brukar ju sägas att de åker snålskjuts på de som är medlemmar, ändå har samma rätt i avtalet. Men stämmer det? Delvis gör det ju så, men inte alls fullt ut. Den skillnaden vore intressant att belysa.

En annan fråga som är fackligt het och diskuteras nu är eventuella kommande förändringar i LAS.

Det sägs från många håll att arbetsgivaren får lättare att säga upp dig. Om det nu är så, borde de fundera över vad det får för konsekvenser för deras verksamhet.

Om det blir lättare att säga upp så blir det naturligtvis också mindre solidaritet med det företag som enklare kan säga upp dig. Vad får det för konsekvenser för firman? 

Ronny Wenngren
 

Ronny Wenngren,
tidigare förhandlingschef Elektrikerförbundet

Bild: Britt Mattsson