Som elektriker vet man ju hur viktigt det är att inte göra felkopplingar.

I en tidigare krönika berättade jag om en felkoppling jag gjorde som treåring, som kunde slutat riktigt illa. Den här gången tänkte jag dra en annan felkoppling som väl inte var lika farlig, men ändå kunde fått konsekvenser.

Min mor och far beslutade sig för att efter sin pension bygga sig en villa på landsbygden utanför Borlänge, där de länge drömt om att få bo.

Till saken hör att de bestämde sig för en hustyp där de skulle få separata sovrum. Dels beroende på att min far (till skillnad från mig) snarkade högt om nätterna, men också för att dom ville ha olika temperatur i sina sovrum.

Min mor ville ha det riktigt svalt, nästan kallt, i sitt och min far älskade när det var varmt och gott.

Vi båda söner tyckte ju att det var en jättekul historia om hur de helt omedvetet plågade varandra.

Ronny Wenngren

Sagt och gjort, det blev ett hus med vattenburen golvvärme ingjutet i sulan. Ni vet ju hur trögt ett sådant system är när det gäller att förändra temperaturen.

Nåväl, redan första natten i det nya huset tyckte min far att det var alldeles för kallt i sovrummet, så han vred upp rumstemperaturen någon grad. Framåt morgontimmarna vaknade min mor av att det var alldeles för varmt i hennes rum, och vred därför ned temperaturen.

Min far frös och ryste när han vaknade på morgonen, vilket fick honom att vrida upp termostaten hos sig.

Ni har säkert redan gissat vad som var felet: Termostaterna var kopplade till fel shunt – de var omkastade. Genom att systemet var så trögt så upptäckte man ju heller inte så snabbt vad som var problemet.

Detta hade ju kunnat fortgå tills en av dem fick nog. Men vi båda söner tyckte ju att det var en jättekul historia om hur de helt omedvetet plågade varandra.

Jag kopplar inte att man har så dåliga argument för sin ståndpunkt att man tar till hot istället. Det måste vara ett tecken på att det finns en felkoppling någonstans.

Ronny Wenngren

Idag tycker jag att det finns många sådana här felkopplingar – fast på ett annat plan i samhället.

Gruppbild

Strategi och rackarspel i avtals­rörelserna

Avtal 2020

Till exempel läste jag att Henrik Schyffert inte längre vill uttala sig i frågor som ligger honom varmt om hjärtat, på grund av att han får dödshot mot sina barn för att han luftar sina tankar offentligt.

Jag kopplar inte att man har så dåliga argument för sin ståndpunkt att man tar till hot istället. Det måste vara ett tecken på att det finns en felkoppling någonstans.

Tidigare, när jag jobbade på förbundskontoret, kunde man också råka ut för hot om att man skulle hängas med mera när jag förde fram mina åsikter om vad våra medlemmar behövde ha för förbättringar i sina arbetsvillkor.

Förmodligen från någon som felkopplat sina tankar och inte kunde motivera sina ståndpunkter på ett konstruktivt sätt.


Ronny Wenngren var Elektrikernas förhandlingschef mellan åren 2002 och 2015.