(Längre ned i artikeln hittar du även de andra nominerade produkterna.)

Elmässan i Stockholm blev inställd men den årliga Bästa Elnyhet-tävlingen hölls ändå, digitalt. Mailröstning samt en jury bestående av branschfolk utsåg MAUS Stixx PRO, en automatisk brandskyddsenhet, till vinnare.

Elektrikern skrev för ett par år sedan om MAUS som då lanserade ett klistermärke med samma teknik som släckmedel. Stixx PRO är en uppdatering av produkten tänkt för montage i normcentraler.

– Centraler är det primära användningsområdet men det finns fler områden,  i batteri- och gasolutrymmen i husbilar och båtar exempelvis, säger Andreas C. Norlin.

Andreas C. Norlin
– Vårt mål är inte att rädda elcentralen utan hela fastigheten och förstås eventuella liv, säger Andreas C. Norlin som står bakom Maus.

Röken stoppar elden

Stixx PRO är knappt 10 cm lång och tjock som ett finger ungefär. Den består av en inkapslad kaliumbaserad massa med en inbakad värmedetekterande kabel.

Den är förklistrad och monteras högt upp riktad nedåt eller inåt centralen. Vid 180 grader utlöser kabeln en tändenhet som omvandlar den fasta massan till en rök som går ut genom enhetens portar.

– Enkelt uttryck så tar den här kaliumbaserad röken bort alla möjligheter för elden att existera. Partiklarna i röken absorberar värme från flamman och bryter de kemiska reaktionerna som gör flamman möjlig.

Enkelt uttryck så tar den här kaliumbaserad röken bort alla möjligheter för elden att existera.

Andreas C. Norlin, VD och grundare MAUS

Lite knöligare uttryckt så handlar det om kaliumradikaler som ”avbryter de kemiska förbränningsreaktionerna genom neutralisering av väte-, syre- och hydroxidradikaler i flamman.”

Det hela tar sekunder och Stixx klarar ett utrymme på 0,1 m³, motsvarande en kapsling på 1,0X0,5X0,2m och garanteras hålla i 5 år. Röken är ofarlig, kräver ingen sanering och svävar kvar en stund i utrymmet vilket förhindrar återtändning. Det känns, och ser ut, som science fiction och är också en teknologi med ursprung ur rymdprogram.

En elcentral med Stixx-klistermärket applicerat.

Bästa Elnyhet 2021 blev en brandskyddsenhet som klistras i centralkåpans överkant. Den reagerar på värme och den lilla röda Maus Stixx PRO bildar en släckande kaliumrök som släcker på sekunder.

Maus Stixx PRO i genomskärning

Maus Stixx PRO i genomskärning.

Elektriker certifieras genom utbildning

MAUS håller nu på att starta upp en 30-min utbildning för att certifiera elektriker som ett mervärde gentemot kunden.

– Du får ett certifieringsnummer och en märkning du sätter i centralen. Det kommer även en digital lösning med påminnelse om när kunden behöver ha sin Stixx utbytt, säger Andreas C. Norlin.

Bland grossisterna har Rexel tagit in den och priset ligger på dryga femhundringen.

Kolla här hur Stixx PRO fungerar:

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Här är de andra nomineringarna

Totalt fem produkter var nominerade som Bästa Elnyhet 2021. Här är de övriga.

WAGO-221 skarv

WAGO breddar sin 221-serie med en rak skarvklämma i tunn form. Precis som kopplingsklämman kan den öppnas och stängas med öppningsarm.

Godkänd för skarvning av alla standardtyper av tråd. Du kan skarva i spannet 0,2 till 4 mm² för EQ och RQ. För FQ gäller 0,2 till 2,5 mm².

Fördelen med WAGO:s 221-serie är att du godkänt kan skarva olika kabeltyper och dimensioner. Klämmorna är populära inte minst vid installationer av högtalare, spotar eller flexibla, provisoriska lösningar. WAGO har utvidgat serien med flera olika hållare och adaptrar för fast montage med möjlighet till dragavlastning och märkning. Även till den här nya skarven finns tillbehör för fast montering och DIN-skena.

Godkänd för 32A, 450V och tål temperaturer upp till 85 grader Celsius.

En bild på WAGOs nya klämma

WAGO breddar sin 221-serie med en rak skarvklämma i tunn form. Precis som kopplingsklämman kan den öppnas och stängas med öppningsarm.

En bild på WAGOs nya klämma

Klämmorna är populära inte minst vid installationer av högtalare, spotar eller flexibla, provisoriska lösningar.

Svarta lådan från Effekta

Black Box heter den här helt nya lådan från svenska teknikföretaget Effekta som utvecklar nödbelysnings- och utrymningssystem. Black Box är gjord för fjärrstyrning och övervakning av armaturer och reservkraft i nödbelysningssystem.

Produkten är en intelligent modul som kan ersätta gamla styrenheter till nödbelysning och detta utan att behöva byta ut övriga komponenter. Den kan också anslutas direkt till solceller. ”Effektas produkt känns som en modern ersättningsprodukt med nya funktioner” tyckte Elmässans nomineringsgrupp.

En bild på Black Box
Black Box är gjord för fjärrstyrning och övervakning av armaturer och reservkraft i nödbelysningssystem.

Genomföring stålregel

Den här problemlösaren har Elektrikern skrivit om tidigare. Tobias Hallander, elektriker och uppfinnare, står bakom plastringen som låter plikaslangen ”rinna” genom plåtreglarna utan att ständigt fastna.

Ringarna trycks in i 35 mm:s borrade hål. Små hakar gör att den sitter kvar och jämnar till de vassa kanterna. Ett tvåmansjobb kan göras på egen hand.

Storleken på ringen ger plats för två 16-rör eller ett 20 eller 25 mm rör.

Slangar träs genom plåtreglar med hjälp av plastringar.

Plastringen låter plikaslangen ”rinna” genom plåtreglarna utan att ständigt fastna.

Två vita plastringar

Ringarna trycks in i 35 mm:s borrade hål. Små hakar gör att den sitter kvar och jämnar till de vassa kanterna.

MXQ Easy Styr

Nexans nominerades för sin smarta kabel utrustad med både tele- och ”tjockström”. MXQ Easy Styr har både kraft- och styrtrådar och är tänkt i första hand för laddboxar och stolpar.

Kabeln finns i tre varianter; 5G6, 5G10 samt 5G16. Två siffermärkta styrpar, 4×0,75, är samma i alla tre varianterna. Dessa har separat aluminiumskärm med biledare runt sig.

Halogenfri, PEX-isolerad installationskabel som på yttermanteln har Nexans speciella Lifemark-märkning; En beständig märkning som specificerar vilken plast kabeln innehåller. Allt för en enklare framtida återvinning.

Nexans smarta kabel
MXQ Easy Styr har både kraft- och styrtrådar och är tänkt i första hand för laddboxar och stolpar.