För andra året i rad tog ABB hem det prestigefyllda priset. Förra året var det deras skruvfria dragavlastning till kapslade utp-dosor som vann.

I år tävlade de och vann med ett doslock/putslock i återvunnen plast. Produkten i sig är ingen nyhet, men tillverkas numera av återvunna plastförpackningar som insamlats från hushåll i Norden.

Det återvunna plastgranulatet blir till lock till båda apparat-, tak- kopplings- och spisdosor i ABB:s fabrik i finska Borgå.

Även övrig tillverkning går allt mer åt återvunnet material.

– Tillverkningen av de ABB-apparatdosor som säljs i Norden baseras nu på returplast som råvara vilket minskar produktens koldioxidavtryck avsevärt, säger Marko Utriainen, chef ABB:s fabrik i Borgå.

Genom att använda återvunnet material förväntas det totala koldioxidavtrycket minska med 36 000 kg per år, enligt ABB.

Tävlingen hölls digitalt vilket lockade fler röstande än någonsin tidigare. Som vanligt fanns också en jury från branschen för sista ordet.

Totalt var fem nyheter nominerade:

  • Gewiss har skapat en självmotionerande och självåterställande jordfelsbrytare typ B. Lösningen där brytaren regelbundet ”motionerar” sig själv utan att strömmen bryts har sedan tidigare funnits för typ A.

    Med förprogrammerad provning hålls brytarmekanismen i trim så den inte ”kittar” ihop och blir trög. Typ B-brytare blir allt vanligare då de är ett krav bland annat för elbilsladdare och solcellsanläggningar. Säljs i Sverige av Malthe Winje.
  • Norwesco tävlade med en säkerhetsbrytare med snabbanslutning. SAQ – 16 heter brytaren som tar bort behovet av efterdragning samt även risken för varmgång, menar Norwesco.

    IP65-kapsling i polykarbonat där samtliga poler och jord och nolla ligger på samma rad. Finns som 2,3 och fyrpoliga + PE och upp till 6-kvadrats ledararea.
Norwescos nya brytare
Slutskruvat i säkerhetsbrytaren. Med Norwescos nya brytare med snabbanslutning slipper du efterdra. Alla inkopplingar på rad är också en ny detalj.
  • XS heter ett golvuttag i metall som Schneider Electric tävlade med. Sköljtätt infällt uttag som passar i vanlig apparatdosa. Fjädrande 180 graders gångjärn. Finns rund eller kvadratisk variant för klinker- eller kakelyta.
  • WERA:s turbomejsel har Elektrikern skrivit om tidigare, nr 7 augusti. En integrerad växel i handtaget gör att du skruvar upp till fyra gånger snabbare än vid vanlig skruvning. En ”turbo”-funktion som aktiveras eller deaktiveras av en knapptryckning i bakkant.