”Kabelavlastare AS9.10 för installationsdosor” är det långa namnet på denna lilla plastplutt som fick både besökarnas och juryns gillande. Siffrorna är där för att visa att den passar i ABB:s utanpåliggande AP 9 och AP 10-dosor. 

Du trycker fast avlastaren på två plastpiggar och det går sätta två stycken i varje dosa, alternativt en i mitten på AP9-dosan om ett sådant udda behov finnes. Fäst sedan kabeln med en strips, helt enkelt.

Den stora vinsten är förstås att du nu kan avlasta flera kablar, upp till sex stycken, i varje dosa. Det har tidigare skapat problem (läs kreativa lösningar av elektrikern) att få fler än en eller möjligtvis två kablar avlastade i dosmontage. Men nu kan du också avlasta kablar av olika dimensioner bredvid varandra.

En dosa som ligger på display
Även ELKO hade en ny och rolig variant av kapslad dosa. Click 1 heter den här som har ett lagningskit i locket med två dragavlastningar, extra membran och skruvskydd. IP55 dosa med nya fasta membran, finns även som 100x100mm.

Noterbart också att ABB förbättrat sina AP-dosor; De har uppgraderats till IP65 och plasten har blivit hårdare. Det gör att dosan enklare håller sig rak på ojämnt underlag vilket ju är ett måste för att få det skruvlösa snäpplocket att sitta ordentligt.

Dosan har också försetts med två ”låsrader” för locket; Två klick för att veta att det sitter ordentligt.

Skruvlösa doslock är det väl inte alla montörer som gillar, men tydligen tror tillverkarna på den utvecklingen; ELKO lanserade sina ”Click 1” och ”Click 2” – dosor på mässan och de har också en del egna lösningar.

Klicklock med två låsrader likt konkurrenten, men ELKO har också satt fast en del tillbehör i locket; En tätning för reparation av kabelgenomföring, eller om du tar bort en kabel, ett par skydd för skruvarna för att garantera kapslingen samt ett par enkla dragavlastningar. Även dessa är en variant där du fäster kabeln med strips.

Två varianter ingår i Clickserien, en rektangulär likt bilden, samt en fyrkantig 100×100-dosa. IP55 och finns även som antracitgrå/ svart.