På elmässan Syd i Malmö var det världspremiär för lanseringen av Stixx, ”klistermärket som stoppar branden”.

Den rubriken lockade förstås mycket nyfikna till montern, och det är precis som det låter.

– Ja, det är ett brandskyddsklistermärke som vi tycker ska in i alla centraler och skåp. Vid värme så reagerar det och släpper ifrån sig en kaliumbaserad rök som avbryter den kemiska processen där det brinner.

Vid 380 grader Celsius utlöser klistermärket Stixx, och inom några sekunder fäller det ut en vit, tät rök. 

Andreas C. Norlin håller i produkten
Ett självhäftande klistermärke som släcker bränder i elcentralen. Låter märkligt men handlar om rymdteknologi som fått nya användningsområden, menar Andreas C. Norlin, VD Maus. På elmässan syd i Malmö världspremiärvisade han Stixx gjorda för elcentraler.

Enkelt uttryckt så kapslar den här röken in de brinnande partiklarna och ändrar förutsättningar för att det ska kunna brinna; Utan ett av de tre elementen syre, värme och brännbart ämne blir det som bekant ingen eld. 

Lite knöligare uttryckt så handlar det om kaliumradikaler som ”avbryter de kemiska förbränningsreaktionerna genom neutralisering av väte-, syre- och hydroxidradikaler i flamman.”

Röken är samtidigt lätt och svävar kvar i utrymmet vilket förhindrar återtändning. 

Den här kaliummixen av rök är ofarlig och ett annat plus är att efteråt behövs ingen form av sanering.

Tekniken har sedan några år använts till brandsläckare och röken skadar varken motorer, elektronik eller inredning.

En liten släckarmodell på under halvkilot har lanserats till bilar, som annars i många fall förstörs eller måste saneras dyrt efter insats av pulversläckare. 

En elcentral
När Stixx utsätts för 380 graders värme Celsius ”löser märket ut” och släpper från sig röken. Den kapslar in de brinnande partiklarna som slocknar omedelbart.

– Men här tänker vi inte på att rädda elcentralen utan hela huset, säger Andreas C. Norlin, som varit i kontakt med flera försäkringsbolag.

Klistermärkena är 5 gånger 10 centimeter, har 5 års livslängd och är i övrigt underhållsfria. I paketet ingår ett märke att skriva på datum och fästa på utsidan av centralen.

I en normalstor villacentral räcker det att täcka 20 procent av den övre ytan i centralen för ett fullgott skydd – vilket innebär två märken, menar Maus.

Det medföljer tabeller för att räkna ut antal Stixx i olika utrymmen. Säljs av Solar och för runt 250 kronor får du ett paket med två märken.