• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört.

Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder. Målet har varit att ta reda på vilka av hemmens elsäkerhetsbrister som är vanligast, och vad orsaken till bristerna är. Som metod har man tittat på räddningstjänstens insatsrapporter mellan åren 2005-2015.

Granskningen visar att 1800 av de svenska bostadsbränderna varje år har elrelaterade orsaker.

LÄS ÄVEN: Elfel orsak till närmare 500 bränder per år i våra bostäder

380 bränder startar årligen i elektriska apparater i hemmet. Vanligast är bränder som startar i tvättmaskiner, lysrörsarmaturer, torktumlare, kyl och frys.

Bränder i kyl och frys får statistiskt sett de allvarligaste konsekvenserna.

Även elektriska värmemadrasser och -filtar orsakar relativt många bränder – och får då ofta allvarliga konsekvenser för den drabbade.

Ytterligare 150 bränder startar i själva elanläggninen – exempelvis i vägguttag och elcentraler. Dessa bränder är vanligare i villor än i lägenhetshus, och hus byggda före 1950 drabbas i genomsnitt oftare än de som är uppförda efter 1980.

Denna typ av bränder är även de som oftast leder till allvarliga konsekvenser för den som drabbas.

LÄS ÄVEN: Tre av fyra hotell och pensionat har elsäkerhetsbrister

Den övervägande majoriteten av elbränderna – 1300 stycken årligen – har dock en viktig gemensam faktor: Felaktig användning av elektriska apparater.

I denna del av statistiken är det felaktig användningen av spisen som tydligt sticker ut – och då oftast i flerbostadshus.

– Spisar och övriga elapparater som har till uppgift att värma och hetta upp mat, ger ofta stora skador vid en felanvändning. I räddningstjänstens rapport återfinns exempelvis torrkokning, att man glömmer saker på spisen eller att en elapparat slås på av misstag. I dessa fall är det beteenden och andra indirekta orsaker som är det huvudsakliga felet, säger elinspektören Magnus Karlsson i ett pressmeddelande.

Utredningsprojektet ”Elsäkerhet i bostäder” i sin helhet ska vara klart under hösten 2018. Tanken är att det ska ge underlag till fortsatt arbete för att minska person- och sakskador orsakade av elfel.

(Här hittar du Elsäkerhetsverkets checklista för att elsäkra ditt hem.)

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se