I lördags blev stora delar av Bergs kommun och Härjedalen utan ström på grund av ett elavbrott hos Svenska Kraftnät.

När avbrottet tog slut inträffade därefter en tillfälligt kraftig ökning i spänningen, och en så kallad ”strömspik” gick ut i elnätet. De normala 230 volt blev under några millisekunder 318 volt.

Det gjorde att flera hundra elmätare av en äldre modell slogs ut och förstördes.

– När Svenska Kraftnät släppte på strömmen uppstod en rejäl spänningsspik och den har slagit ut många hundra elmätare och i värsta fall är det över tusen som gått sönder, säger elföretagets BTEA:s VD Jörgen Mattsson till Jämtlands tidning.

Men annars är detta det värsta som drabbat BTEA:s kunder i modern tid.

Jörgen Mattsson, vd BTEA

Trots att strömavbrottet nu är över har detta lett till att hundratals hushåll fortfarande var utan el på måndagsmorgonen.

– Vi har haft två stormar som påverkade oss ganska mycket […] Men annars är detta det värsta som drabbat BTEA:s kunder i modern tid, säger Jörgen Mattsson till Jämtlands tidning.

Nu behöver alla de förstörda elmätarna skyndsamt bytas ut, så att de drabbade kan få strömmen tillbaka. BTEA har tagit hjälp av Jämtkraft, Härjeåns kraft och flera installationselektriker för att utföra jobbet så snabbt som möjligt.

BTEA har enligt SVT fått in 400 felanmälningar om förstörda elmätare, och man misstänker att mörkertalet är minst lika stort.

Detta eftersom även mätningssystemet slogs ut av strömspiken, och företaget därför måste förlita sig på att kunderna själva hör av sig och felanmäler.

Jörgen Mattsson säger till SVT att det kan ta dagar innan alla elmätare är utbytta, men har ingen exakt prognos på när arbetet kommer att vara färdigt.