Den tidigare versionen med gatewayen Wiser Hometouch, hade sina begränsningar och var förenklat uttryckt gjord för belysningsstyrning.

Med nya Wiser by SE går Schneider ”all in” och lägger till funktioner för säkerhet, energieffektivitet och bekvämlighet.

Allt styrs via den ny appen Wiser by SE eller via röstassistenter som Siri, Amazon Alexa och Google Assistant som alla är kompatibla.

Till skillnad mot tidigare versionen kräver nya Wiser by SE en gateway som nav. Men trots skillnaden i uppbyggnad kan befintliga Wiser-puckar och uppkopplade insatser som pratar via Bluetooth konfigureras om så att de kommunicerar via Zigbee 3.0 och då användas med den nya gatewayen i det nya systemet.

Vi kommer växa med fler partners, absolut. Men vi vill ha kontroll, och fokus nu är att garantera ett superbra system.

Jens Strinsjö, produktchef Schneider Electric

I ett första steg släpps bland annat givare för vattenläckage, temp- och luftfuktighetssensor, rörelsedetektor, magnetkontakter och en inomhuskamera.

Utöver det är insatserna i Exxact-design uppkopplade, alltså med inbyggd puck, och vägguttag som kan styras via appen samt visar energiförbrukning.

En finess där är en larmfunktion som kan flagga för knepiga variationer i förbrukningen; om en stadig förbrukning förändras, exempelvis en frys i källaren plötsligt slutar dra ström, kan du få en notis i mobilen.

Det trådlösa systemet pratar alltså via Zigbee 3.0 och kommer inte märkas med Matter-symbolen. Orsaken till det är att Schneider vill ha ut systemet direkt medan Matter lär ta lite tid. Däremot är systemet förberett rent mjukvarumässigt för Matter, menar Jens Strinsjö.

En samling knappar, eluttag och andra produkter

En ny gateway som nav och en rad nya prylar ingår när Wiser går från belysningsstyrning till helt smarta-hem system. Fler produkter väntas redan i höst.

Jens Strinsjö

Jens Strinsjö, Produktchef – Wiser, Home & Distribution

Fler produkter kommer att rullas ut efterhand. Redan i höst ryktas om en fast utomhuskamera med tvåvägs mikrofon. Även brandsäkerhet lär ingå framöver då tanken är ett komplett system.

Däremot är Schneider snåla med samarbetspartners, åtminstone till en början: varken IKEA eller Philips Hue ”lirar” med systemet (trots Zigbee-samarbetet) för att nämna ett par.

– Vi kommer växa med fler partners, absolut. Men vi vill ha kontroll, och fokus nu är att garantera ett superbra system.

– Sedan kommer samarbete inom områden där vi inte är experter. De som är bäst på exempelvis lås ska göra lås, och dem kommer vi jobba med, säger Jens Strinsjö.